Tuka: "Razumijem Francuza, uložili su puno u njega"

Francuski atletičar Ambroise Bosse optužio je Amela Tuku da je u finalu bio dopingovan i da je zahvaljujući tom stigao do bronze.
27.08.2015 u 11:08

- Čuo sam tu informaciju i nasmijao se. Mi imamo redovne doping kontrole. U 10 dana u Pekingu, četiri puta sam imao kontrolu. To je sve crno na bijelo. On je razočaran, Francuska ulaže mnogo novca u njega, obećao im je medalju, pa ga nekako razumijem. Ja ću njega opet pozdraviti, izjavio je Amel Tuka.

Poslije Bosseove izjave iz Agencije za antidopnig kontrolu BiH su se odlučili oglasiti službenim saopštenjem:

- Atletičar Amel Tuka je zadnji put testiran u aprilu 2014. godine od strane Agencije za antidoping kontrolu BiH, a i prethodnih godina rezultati su bili negativni. Prema našim informacijama, Amela Tuku su u ovoj godini testirali i u Turskoj, nedavno i u Monacu, a rezultati su opet bili negativni. Naravno da će bh. atletičar biti testiran i u Pekingu, najvjerovatnije više puta, a vrijedi istaći da je on do sada kao član registrovane test grupe sportaša (RTG) profesionalno ispunjavao svoje obaveze. Njegovo ophođenje prema sportu predstavlja primjer vrhunskog sportiste i profesionalca, prenosi pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH, Amir Avdagić. 

(pressing.ba)