Zaplijenjena veća količina duhana

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji kodnog naziva “RAFTER” na područiju Tuzlanskog kantona oduzeli su veću količinu duhana i duhanskih prerađevina kao i pušku u vrijednosti od 65.100 KM.
26.09.2022 u 15:23

U operativnoj akciji kodnog naziva „RAFTER“, na osnovu operativnog rada i poduzetih operativnih taktičkih mjera izvršili su lociranje objekta gdje se vrši skladištenje i rezanje duhana za daljnu distribuciju i prometovanje od strane više lica na području Tuzlanskog kantona.

Tom prilikom izvršen je pretres lociranog stambenog objekta i pomoćnih objekata, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH.

Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 85 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica, 615 kg duhana u listu, kao i mašina za rezanje duhana. Također je pronađena i lovačka puška koja je privremeno oduzeta.

Također, na području grada Tuzle, kod 4 fizička lica pronašli su veću količinu duhana i cigareta, koji nisu bili obilježeni na zakonom propisani način. Ukupna količina je 2946 paklica cigareta i 74 kg sitno rezanog duhana, 377 paklica ručno motanih cigareta.

Protiv osumnjičenih osoba bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 Krivičnog zakona BiH. U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UIO od strane Američke ambasade putem programa EXBS.