Abramovič potjeran iz Londona, ko će preuzeti Chelsea?

Bogati Rus Roman Abramovič više nije vlasnik Chelseaja, potvrdio je to engleski klub na službenoj stranici.
27.02.2022 u 10:28
roman

Abramovič je odustao od vođenja Chelsea zbog velikog pritiska javnosti zbog rata u Ukrajini u kojem su njegovi Rusi napali Ukrajince. Ruski tajkun klub je predao klupskoj humanitarnoj organizaciji i tako je završila velika vladavina koja je trajala 20 godina.

"Tokom 20 godina koliko upravljam Chelseajem uvijek sam se brinuo za klub i donosio odluke koje su u najboljem interesu kluba. Ostajem vjeran tome i zbog toga sam danas odlučio da upravljanje klubom prepustim ljudima iz Chelseajeve dobrotvorne organizacije. Vjerujem da su oni u najboljoj poziciji da se nastave brinuti za klub, igrače, članove kluba i navijače, rekao je Abramovič nakon odlaska.

Abramovič posljednjih godina sve manje boravi u Londonu, a tražio je državljanstvo Izraela zbog svojeg židovskog porijekla. U Londonu nije viđen već mjesecima, a u tom gradu posjeduje imanje vrijedno 125 miliona funti kraj Kensington Palacea. U međuvremenu je dobio zabranu ulaska u Veliku Britaniju.

Abramovič je označen kao jedan od 35 ruskih oligarha koji, svojom voljom ili ne, podržavaju Putinov režim i na neki način financiraju autokratsku vlast čovjeka koji će biti upamćen i po ovom posljednjem činu, napadu na neovisnu evropsku zemlju u 21. stoljeću.