Armenci su Dancima zabijali četiri komada ali gubili i od Gibraltara

Reprezentacija Bosne i Hercegovine će sutra (23. mart) na Grbavici ugostiti Armeniju u meču prvog kola grupe J kvalifikacija za EP.
22.03.2019 u 14:58
armenci

Ovo će biti treći međusobni duel BiH i Armenije, a u prethodna dva naša selekcija je ostvarila obje pobjede. Izabranici Roberta Prosinečkog su favoriti u ovom susretu i tri boda bi bila idealna za uspješan početak kvalifikacija.

Uzimajući sve okolnosti u obzir (individualni kvalitet, selektore, domaći teren, trenutnu formu ključnih igrača), Armenija će igrati onoliko koliko im naša selekcija dozvoli na Grbavici. Reprezentaciju Armenije sa klupe predvodi Armen Gyulbudaghyants (52), koji je u oktobru 2018. godine imenovan za selektora.

Gyulbudaghyants je za svoju zemlju odigrao samo jedan meč, a u trenerskoj karijeri je predvodio U19 i U21 selekciju Armenije te nekoliko armenskih klubova (Pyunik, Banants, Impulse FC). Pod vodstvom Gyulbudaghyantsa, Armenija je odigrala šest utakmica (sve u UEFA Ligi nacija), ostvarila četiri pobjede te po jedan remi i poraz uz gol razliku 14:7.

Interesantno da su Armenci u pet od šest odigranih susreta primili po najmanje jedan gol (protivnici bili Makedonija, Lihtenštajn i Gibraltar).

Selekcija Armenije nikada u svojoj historiji nije izborila nastup na EP ili SP (kao samostala država takmiči se od 1994. godine). Ukupno su odigrali 14 kvalifikacija i najbolji plasman su ostvarili u kvalifikacijama za EP 2012 godine, kada su bili treći u grupi iza Rusije i Republike Irske. Armenci su u tim kvalifikacijama za Euro 2012. godine dva puta ubjedljivo savladali Slovake (kući 3:1, u gostima 4:0) i iznenađujuće remizirali sa Rusijom na svom terenu (0:0).

Naši sutrašnji protivnici su u UEFA ligi nacija nastupali u četvrtoj ligi i nisu se uspjeli plasirati u viši rang, s obzirom da su osvojili drugo mjesto u grupi sa Makedonijom (završila kao prva), Gibraltarom te Lihtenštajnom). Armenija je u Ligi nacija mnogo oscilirala, pa su primjera radi porazili Makedonce na svom terenu sa 4:0, ali i izgubili od Gibraltara kao domaćini 0:1. U posljednjih desetak godina, Armenija je pored spomenutih pobjeda nad Slovačkom te remija sa Rusijom, napravila još jedno ogromno iznenađenje i to u kvalifikacijama za SP 2014. godine kada je u Kopenhagenu razbila Dansku sa 4:0.

Najveća zvijezda Armenije je svakako Henrikh Mkhitaryan, fudbaler londonskog Arsenala (saigrač našeg Seada Kolašinca), koji je vjerovatno i jedan od najboljih igrača u historiji svoje reprezentacije. Mkhitaryan je najbolji strijelac u historiji Armenije sa 26 golova, a treći je po broju nastupa sa 80 odigranih mečeva (ispred su samo Berezovsky sa 94 te Hovsepyan sa 132).

Od ostalih fudbalera sa spiska za duele sa BiH i Finskom (26. marta u Armeniji, vrijedi izdvojiti napadača Yuru Movsisyana, nekadašnjeg napadača moskovskog Spartaka i drugog najboljeg strijelca u historiji selekcije sa 14 golova. Ipak, Movsisyan je od novembra 2018. godine bez kluba (raskinuo saradnju sa Chicagom) i pitanje je u kakvoj će formi biti za meč sa Zmajevima. Susret BiH – Armenija igra se sutra (23. mart) na stadionu Grbavica sa početkom u 20,45 sati.

Duel sa Grbavice prenosi 10 TV kanala.

(bih.ba)