Njemačka disciplina ili francuski šarm?

Večeras je finale Lige prvaka u kojem se sastaju Bayern i PSG.
23.08.2020 u 13:16
byy

Na terenu stadiona u Lisabonu gledat ćemo sudar titana čiji igrači ukupno vrijede 1,7 milijardi eura.

Podaci Transfermarkta kažu da tim Bayerna vrijedi 928,55 miliona eura, a PSG-a 801,45 miliona eura.

Prema mišljenju mnogih Bayern je favorit pred ovaj meč i u prilog tome ide mnogo činjenica.

Bayern je do sada igrao 10 finala Lige šampiona, osvojio pet puta trofej, dok će PSG prvi put zaigrati u finalu najelitnijeg europskog klupskog takmičenja.

Bavarci su bez većih problema osvojili Bundesligu, osvojili su i Kup Njemačke, a u Ligi šampiona su ostvarili sve pobjede u ovoj sezoni i zabili čak 42 gola. Grupnu fazu su okončali sa šest trijumfa i 24 postignuta gola. Zatim su u dvomeču osmine finala razbili Chelsea ukupnim rezultatom 6:1, da bi u četvrtfinalu ponizili Barcu sa čak 8:2. U polufinalu su bili bolji od Lyona rezultatom 3:0 i zakazali veliko finale sa PSG-om. Što se tiče PSG-a, oni su osvojili domaće prvenstvo te Kup i Liga Kup Francuske.

Grupu fazu Lige šampiona su završili na prvom mjestu ispred madridskog Reala, ali su se u osmini finala i četvrtfinalu mučili protiv Borussije iz Dortmunda i Atalante. Borussiju su eliminisali u osmini finala ukupnim rezultatom 3:2, a prava drama je bila u četvrtfinalu protiv Atalante. Gubili su 0:1 od Atalante do 90. minute, međutim zabili su dva gola i plasirali se u narednu rundu. U polufinalu su pobijedili njemački Leipzig rezultatom 3:0 i po prvi put u svojoj historiji izborili finale Lige šampiona. Zanimljivo da je PSG ove sezone primio samo pet golova u Ligi šampiona. Ove dvije ekipe su do sada u Ligi šampiona odigrale osam međusobnih duela.

PSG ima pet pobjeda, Bayern je slavio tri puta, a nijedan meč nije okončan remijem. Uzimajući u obzir napadačku igraju oba tima, igrače poput Neymara, Mbappea ili Lewandwoskog, sigurno nas očekuje odličan fudbal i veliki broj golova.