Direktor javne ustanove državnim parama gradio sebi objekat

Direktor Javne ustanove Zavod za zbrinjavanje djece i omladine s poteškoćama u razvoju Pazarić Redžep Salić upozorio je danas na brojne propuste i nepravilnosti u radu prethodne uprave te ustanove, koja brine o 350 štićenika.
11.11.2019 u 21:14
pazaric

Novinarima je na pres-konferenciji prezentirao i nalaze iz izvještaja Porezne inspekcije Federacije Bosne i Hercegovine te sudskih vještaka, napominjući da još uvijek čeka nalaz nadležne finansijske policije. Govoreći o nalazima sudskih vještaka istaknuo je da blagajna ustanove nije vođena redovno, bilo je mnogo ugovora o djelu, zabilježen je dug prema više kompanija, a pravljen je i namjenski namještaj za pojedine uposlenike.

Posebno je naglasio da niti jedna od kompanija koja je obavljala građevinske radove u Zavodu nije imala odgovarajuću dozvolu za rad, iznoseći podatak da su inspektori bili u firmi "MS gradnja" gdje je vlasnik potpisao izjavu u kojoj je navedena razlika od 143.000 KM u materijalu koji je odvezen na privatne adrese.

- Direktor kompanije kazao je da je bio primoran da to radi tako da bi dobio posao. Uz to bio je dužan i izvoditi radove i na privatnim objektima direktora i nekih uposlenika Zavoda - podvukao je Salić čitajući izvještaj nalaza inspektora.

Tvrdi i da su brojni radnici dali izjave u kojima su isticali da su morali izvršavati poslove na privatnim objektima direktora i uposlenika, te da su i štićenike odvozili na te lokacije kao ispomoć. Vrijednost takozvanog objakta D u Zavodu Pazarić, gdje je Salić organizirao danas pres-konferenciju, iznosili su oko 550.000 KM, ali sudski vještaci su našli razliku od 254.829 KM.

Cijeli objakat je smanjen za metar i pol, a osim toga izgrađen je s najlošijim materijalom zbog čega je prokišnjavao, no poražavajućom je nazvao činjenicu da objekat nema grijanja.

- Kada je u pitanju grijanje vlasnik kompanije koji je bio zadužen za obavljanje tih radova Benjamin Hrgić potvrdio je da je dio poslova uradio na Zavodu, a drugi dio na privatnom objektu bivšeg direktora u Istočnom Sarajevu - kazao je Salić.

Direktor Zavoda tvrdi da je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača znao za te nepravilnosti, ali nije ništa poduzeo zbog čega smatra da treba podnijeti ostavku iz moralnih razloga, a pozvao je i federalnog premijera Fadila Novalića da stane na stranu Zavoda. Najavio je da će uskoro uslijediti izvještaj finansijske policije koji će otkriti još nekoliko detalja o nepravilnostima u radu te ustanove.