Ko može a ko ne može ući u BiH?

Odluka Vijeća ministar BiH da se od 1. juna djelomično otvore granice Bosne i Hercegovine unijela je dosta zabune u javnost, a ko može preći državnu granicu te za koga zabrana i dalje vrijedi pojasnila je glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.
03.06.2020 u 21:50

U razgovoru za Fenu Vican je kazala kako je ulazak u BiH, shodno odluci Vijeća ministara BiH, dopušten državljanima susjednih zemalja, i to Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije, a državljani navedenih zemalja u BiH mogu ući s pasošem ili ličnom kartom, dok zabrana ulaska u BiH i dalje vrijedi za državljane drugih zemalja. Izmjenom odluke Vijeća ministara, od 2. juna, ulazak u BiH odobren je i maloljetnim strancima koji su u pratnji roditelja ili staratelja državljanina Bosne i Hercegovine, kao i strancu čiji je supružnik državljanin Bosne i Hercegovine.

Mjera zabrane ulaska u BiH ne odnose se ni na vozače i suvozače teretnih vozila prilikom obavljanja međunarodnog transporta robe u cestovnom prometu, kao i posade i kabinskog osoblja aviona čije je krajnje odredište Bosna i Hercegovina. U slučaju međunarodnog tranzita prijevoza robe cestovnim putem, boravak posade teretnog vozila u Bosni i Hercegovini ograničava se na najviše 12 sati, pojasnila je Vican. Podsjetila je da su otvoreni i granični prijelazi na aerodromima u BiH gdje će se primjenjivati odredbe ranije donesenih odluka o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera nadležnih tijela u BiH.

Odluka o zabrani ulaska u BiH od ranije se ne primjenjuje na diplomatsko-konzularno osoblje akreditirano (rezidentno) u Bosni i Hercegovini, uz napomenu da su se obavezni pridržavati i poštivati svih uputa i naredaba mjerodavnih tijela Bosne i Hercegovine. Prilikom ulaska na teritoriju Bosne i Hercegovine, osim diplomatske iskaznice Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, potrebno je posjedovati i predočiti odgovarajući važeći pasoš, dok je izlaz iz BiH dozvoljen.

Postoji još niz izuzetaka na koje se ne odnosi zabrana ulaska u BiH, a to su zdravstveni radnici koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu radi angažmana u struci, zatim osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranični radnici, službe i timove Civilne zaštite, pripadnici vojnih snaga država članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir, pripadnici štaba NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH, vozači i pratitelji u slučajevima prijenosa posmrtnih ostataka, posade teretnih vozova i brodova u međunarodnom prometu, čelnici država i članovi njihovih izaslanstava čiji je dolazak i odlazak najavljen GPBiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH.

U BiH mogu ući i stranci koji su u tranzitu radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriji BiH, kao i stranci koji imaju posebnu dozvolu za ulazak, boravak ili tranzit kroz Bosnu i Hercegovinu izdatu od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo je i odluku o dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, kojom se poslovnim ljudima omogućava ulazak u BiH, kao i oporodicama umrlih radi prisutnosti na pogrebu, uz ispunjavanje određenih uvjeta. Stranci koji u Bosnu i Hercegovinu ulaze zbog poslovnih obveza moraju posjedovati poziv pravne osobe iz Bosne i Hercegovine koja ga angažira u BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-CoV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska.

Što se tiče pogreba, u Bosni i Hercegovini mogu ući stranci, članovi uže porodice (bračni partner, roditelji, djeca, braća i sestre) umrle osobe radi odlaska na pogreb, najviše 72 sata od trenutka ulaska u BiH, ne računajući eventualno razdoblje izolacije, pod uvjetom da posjeduju dokaze o smrti i srodstvu s umrlom osobom, pojasnila je Vican.

(fena)