Manchester United - klub koji je osvojio sve što se može osvojiti

Pobjedom od 2:0 u finalu Evropske lige nad Ajaxom, ekipa Manchester Uniteda osvojila je sve što se može osvojiti.
25.05.2017 u 08:36

Dvadeset naslova prvaka Engleske, 12 FA Cupova, pet liga kupova, tri Lige prvaka, Kup kupova, Europska liga... Popis osvojenih trofeja Manchester Uniteda mogao bi sam zauzeti ovih nekoliko redaka, no sinoćnjim osvajanjem Evropske lige, osim što mu je to bio 43. trofej u riznici, Manchester United ugurao se u samu evropsku elitu.

Mourinhova ekipa jedna je od samo pet koja je osvojila sva tri evropska trofeja: Ligu prvaka, Evropsku ligu i prije 18 godina ukinuti Kup pobjednika kupova.

Osim Uniteda, to je uspjelo Ajaxu, Bayernu, Chelseaju i Juventusu.

Osim trofeja, United je ovom pobjedom osigurao sebi najmanje 60 miliona eura, koji bi mu izmaknuli da je jučer slavio Ajax. Englezi su u kasu utrpali šest miliona eura nagrade od Uefe za osvajanje, no to je sitniš u usporedbi s ugovorom s Adidasom koji kaže da će ulaskom u Ligu prvaka kroz osam godina inkasirati još 25 miliona.

Dodamo li tome i 30-ak miliona eura koliko će dobiti od igranja u Ligi prvaka i svih drugih sponzorskih i TV ugovora, Unitedu je Evropska liga donijela puno više nego što se čini na prvi pogled.

(index)