Ministarka koja je osvojila 81 glas dobija auto od 82.000 KM

Vlada Republike Srpske nastavlja da nabavlja skupocjene automobile, a red je došao na Ministarstvo porodice, omladine i sporta.
21.10.2017 u 12:51

Resor na čijem je čelu Jasmina Davidović iz Socijalističke partije odlučio je da se počasni novom limuzinom procijenjene vrijednosti 70.000 KM bez PDV ili nepune 82.000 KM s porezom. Istina, to je mnogo manje od 115.000 KM koliko je za „Audi“ dalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, ali je i daleko iznad granice od 50.000 KM za koju je Nevladina organizacija „ReStart Srpska“ tražila da bude gornja prilikom kupovine novih službenih automobila.

Zbog nabavke skupih automobila u Republici Srpskoj organizovali su i protest građana, ali su jedino uspjeli da odgovore gradonačelnika Bijeljine Miću Mićića da odustane od limuzine od 120.000 KM i ograniči se na 60.000 KM. U Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS kažu da je vrednost od 70.000 KM okvirna - orijentaciono za vozilo koje će zadovoljiti potrebe ministra, a da u slučaju povoljnije ponude može biti i niža.

"Ministarka se trenutno vozi automobilom marke „pasat“ 2008. godište sa pređenih 400.000 kilometara. Nabavka službenog automobila za potrebe Ministarstva porodice, omladine i sporta je u potpunosti u skladu sa zakonom i to Zakonom o izvršenju budžeta za 2017. gde su sredstva za tu namenu pozicionirana, Zakonu o javnim nabavkama te u skladu sa odlukom Vlade RS o zameni službenih automobila za potrebe ministara koji su stariji od 2010. godine", kaže za „EuroBlic“ službenica za odnose s javnošću Mirela Vujatović.

Inače, jedan od automobila koje je koristila ministarka Davidović slupan je nedavno u saobraćajnoj nezgodi. Davidovićeva je bila prisutna, a automobil je vozio sekretar ministarstva iako nije zadužen za to.

Kako „EuroBlic“ saznaje, utvrđeno je da je on bio kriv za nezgodu, ali u Ministarstvu porodice, omladine i sporta kažu da nije disciplinski odgovarao.

"Do pokretanja disciplinskog postupka dolazi u slučaju nesavjesnog, nedozvoljenog ili rukovanja vozilom pod dejstvom alkohola ili drugih nedozvoljenih supstanci, a u ovom slučaju toga nije bilo, čemu je očevidac bio starešina organa državne uprave, odnosno ministar", kaže Vujatovićeva.

Prema njenim rečima, u saobraćajnoj nezgodi bio je oštećen službeni automobil iz 2007. sa pređenih takođe 400.000 kilometara, koji će nabavkom novog automobila biti licitiran u skladu sa zakonom.

"Oba navedena automobila su za zamjenu bila predviđena još 2013, ali je tender oboren zbog neadekvatnih ponuda po procjeni starješine republičkog organa uprave", kaže Vujatovićeva.

Kakav ugled u narodu uživa ministarka Davidović vidjelo se na posljednjim lokalnim izborima 2016. Tada je bila nosilac liste Socijalističke partije za Skupštinu opštine Foča. Nije uspjela da postane odbornik jer je osvojila samo – 81 glas.

(Euroblic)