Može li Sead Kolašinac do trofeja Evropske lige?

U srijedu se u azerbejdžanskom Bakuu igra finale Evropske lige a Bosnu i Hercegovinu će predstavljati Sead Kolašinac koji će s Arsenalom pokušati doći do trofeja kontra Chelsea.
29.05.2019 u 13:45

Zbog političkih situacija, bolje rečeno animoziteta na relaciji Azerbajdžan - Armenija, u Bakuu neće nastupiti važan igrač Arsenalove postave, Henrih Mhitarjan. Navodno se boji za svoju sigurnost...

Maurizio Sarri priprema Chelsea za finale vrlo temeljito. Bez obzira što mu dio medija podmeće dekoncentraciju zbog Juventusovih poziva. Nije tajna da je 60-godišnji stručnjak, koji se profesionalnim nogometom počeo baviti kao trener i to 1999. godine (napustio posao u banci i uzeo klub u trećoj ligi), prvi izbor Juventusa za nasljednika Maxa Allegrija. Nije tajna ni to da Sarri nije baš voljen u okruženju Stamford Bridgea, i to zato što nikako ne razumiju njegov nogomet.

U Empoliju i Napoliju Sarri je stekao zvjezdane statuse jer insistira na brzoj, napadačkoj i atraktivnoj igri. Doduše, cinici kojih u Italiji ima za izvoz, uvijek su mu predbacivali da mu momčadi lijepo igraju, ali ništa ne osvajaju. Dijelom je i zbog toga poželio život u nekom drugom nogometu. 

Topnici će se večeras boriti za prvi evropski trofej nakon osvajanja Kupa pobjednika kupova 1994. godine. Na klupi im je trener koji je specijalist za Evropsku ligu, Unai Emery sa Sevillom je osvojio tri uzastopna trofeja od 2014. do 2016. godine.

- Igračima sam na početku sezone rekao da idemo po sva natjecanja u kojima sudjelujemo. Cijelo vrijeme pristup prema Europskoj ligi bio je vrlo ozbiljan, imali smo veliku ambiciju učiniti nešto važno – rekao je Emery.

Arsenal u Bakuu neće biti kompletan. Iz dobro poznatih razloga na put nije krenuo Mhitarjan, dok su ozljede zaustavile Ramseyja, Suareza, Bellerina i Holdinga. Upitan je Welbeck, a očekuje se da će Emery krenuti s trojicom stopera i Lacazetteom u napadu iza kojeg bi malo povučeniji trebali biti Aubameyang i Özil. Posljednju utakmicu u karijeri večeras bi trebao odigrati iskusni češki vratar Petr Čech. Ovaj ogled za Arsenal ima osobit značaj. U igri nije samo prestižan europski trofej, već i pozicija u Ligi prvaka sljedeće sezone, koju je Chelsea već osigurao kroz Premier ligu.

(pressing.ba)