Nana atletičarka u 76.godini počela trčati maraton

Za sport nikada nije kasno, parola je kojom se vodi Makbule Kababiyik (80) iz Gelibolua, u Turskoj, koja je počela trčati sa 76 godina.
17.11.2019 u 18:38

Kababiyik je u protekle četiri godine učestvovala na šest važnijih takmičenja, s kojih se vratila s nagradama. Kababiyik je 23 godine provela radeći u fabrici, a nakon što je otišla u penziju, odlučila je baviti se sportom i biti primjer mnogo mlađima od sebe. U selu u kojem živi od 2000. zovu je „nana atletičarka“, a s obzirom na uspjehe koje niže, taj naziv joj dobro pristaje.

Uprkos poodmakloj životnoj dobi, Kababiyik ne odustaje od sporta, naročito trčanja, kojim se u mlađim danima, zbog slabijeg imnovinskog stanja, nije mogla puno baviti. U razgovoru za Anadolu Agency (AA) prisjetila se kako je, tada kao djevojčica od 11-12 godina, s učiteljima prisustvovala trkama i da je čak i tada nizala uspjehe.

„Od tada je prošlo 65 godina. U meni je ostala neka sjeta. A onda sam, 2015., s 76 godina počela trčati. Veoma sam sretna. Da sam barem trčala i kao mlađa. Sad imam 80 godina i dalje se borim. Nastavit ću trčati“, rekla je Kababiyik.

Dodala je kako je 2015. učestvovala na Istanbulskom Vodafone maratonu. Nakon toga je u Canakkaleu dva puta učestvovala na maratonu Turkcell Gelibolu. Prošle godine, istrčala je trku od deset kilometara.

„Učestvovala sam na šest maratona i osvojila četiri pehara. I u drugim maratonima sam bila uspješna, ali nisam dobila pehar. Na maratonu Turkcell Gelibolu 2016. sam, u kategoriji osoba 60+, osvojila treće mjesto, a 2017. u kategoriji 70+ prvo“, rekla je Kababiyik.

Istrčala je i Turkcell Gelibolu maraton održan 6. oktobra na kojem je u kategoriji 75+ osvojila prvo mjesto. Kababiyik kaže kako je uvijek nastojala voditi zdrav način života, što preporučuje i mlađim generacijama.

„Sportom ću se baviti dok sam živa. Trčanje je nešto što sam voljela od djetinjstva. Počela sam sa 76 godina, a onima koji ne mogu trčati savjetujem da barem hodaju“, rekla je Kababiyik. Dodala je kako nastoji ne prejedati se zbog čega nema ni problem s gojaznošću.

„Zdrava sam. Ne jedem malo. Mogu cijelu pojesti manju lubenicu. Meso malo manje jedem, ali sve ostalo jedem u većim količinama“, rekla je Kababiyik.

(AA)