Ovo su deficitarna zanimanja koja će Vlada TK stipendirati

Vlada TK je, na danas održanoj sjednici, dala saglasnost na Listu deficitarnih zanimanja na osnovu koje će se stipendirati učenici prvih razreda srednje škole na području Tuzlanskog kantona za školsku 2020/21. godinu.
02.06.2020 u 18:03

Prema današnjoj odluci, deficitarna zanimanja na području našeg kantona su zavarivač, zidar-fasader-izolater, krojač, konobar, kuhar, plinski i vodoinstalater, autoelektričar, stolar, tapetar i rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa.

Učenici koji u školskoj 2020/21. godini upišu prvi razred srednjih škola sa Liste deficitarnih zanimanja moći će aplicirati na Konkurs za dodjelu stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola koji su upisali deficitarna zanimanja u školskoj 2020/2021. godini.

S ciljem motivacije učenika da upišu neko od deficitarnih zanimanja, Vlada je Budžetom Tuzlanskog kantona za 2020. godinu planirala 80.000,00 KM za stipendiranje ovih učenika srednjih škola.

Ovo je svakako dobar potez Vlade TK, samo se postavlja pitanje da li je ovaj potez trebalo uraditi ranije i da li se zakasnilo s poticajem prema srednjoškolcima.

pressing.ba