Spriječeno krijumčarenje cigareta vrijednih 1,6 miliona KM

Policijske snage u BiH spriječile su krijumčarenje 585 kartona cigareta vrijedna 1,6 miliona KM.
21.02.2021 u 13:01

Provodeći operativne aktivnosti na terenu službenici Uprave z indirektno oporezivanje izvršili su detaljan pregle teretnog motornog vozila u vlasništvu firme iz Crne Gore. Tom prilikom je otkriveno da se pokušalo prokrijumčariti 585 katrona (292.500 paklica cigareta), brenda Regina Red čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 1.608.000,00 KM.

Krijumčarene cigarete bile su namijenjene "crnom tržištu" Evropske unije. Aktivnosti na terenu su provedene na osvnu naredbe Suda BiH i uz odličnu saradnju sa Tužilaštvim BiH. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo "Nedozvoljen promet akciznih proizvoda" iz člana 210a. Krivičnog zakona BiH, Tužilaštvu BiH biće podnesen Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu protiv osumnjičenog lica.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje nastavljaju dalje sa prikupljanjem dokaza u vezi sa navedenim krivičnim djelom. Treteno motorno vozilo u kojem su pronađene krijumčarene cigarete je privremeno oduzeto jer je korišteno kao kao sredstvo izvršenja krivičnog djela, dok je lice inicijala K. M. lišeno slobode.

Prilikom provođenja aktivnosti na terenu sluzbenici UIO koristili su specijalističku opremu - mobilni skener Nuctech, koji je Upravi donirala Vlade N.R. Kine, a koji je u mnogome doprinio uspješnoj realizaciji ove operativne aktivnosti.