Srbi, Hrvati i Bošnjaci u Prijedoru jeli bajramske baklave

Manifestaciju „Podijelimo radost Bajrama zajedno“ organizovala je Islamska vjerska zajednica u Prijedoru, a podržana je od strane Gradske uprave, gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića i predsjednika Gradske skupštine Seada Jakupovića.
26.06.2017 u 18:22

Građanima je na Malom gradskom trgu podijeljeno hiljadu baklava i 200 litara limunade, prenosi Anadolu Agency.

Efendija Omer Redžić, imam Čaršijske džamije i autor ovog projekta koji je prihvaćen i preuzet kao Medžlisov i koji je održan i uz podršku nevladinih organizacija „Čisto srce“ i Udruženja djece sa posebnim potrebama „Neven“, kaže da su učešće uzele i djevojke iz KUD „Osman Džafić“ koje su dijelile baklavu i limunadu. Počašćeni su i radnici okolnih ugostiteljskih, trgovačkih i drugih objekata.

„Hiljadu baklava je napravljeno i podijeljeno građanima Prijedora svih nacionalnosti. Htio sam da naš praznik proslavimo svi zajedno bez predrasuda, te da građani drugih nacionalnosti vide našu tradiciju i podijele zajedno s nama radost Bajrama. Ovo je veliki korak za grad Prijedor i, evo, prvi smo u okruženju koji nastoje da zbliže narode i razbiju predrasude bilo koje vrste i izgrade mostove jednih prema drugim na duhovnoj osnovi“, rekao je za efendija Redžić.

Prijedorčanin Sulejman Halvadžić kaže da je danas na trgu zajedno sa svojim sugrađanima uživao u prelijepoj manifestaciji, te da takvih događaja treba biti više. Njegovo mišljenje dijeli i Prijedorčanka Hamida Hadžipašić, koja ističe da ovakve manifestacije na najljepši način zbližavaju ljude.

„Ovo je zaista divno i ovo nam svima treba da se vidi da je Prijedor grad u kojem zajedno proslavljamo vjerske praznike i da je to grad u kojem smo ponosni na suživot i toleranciju koju smo izgradili međusobno“, ističe Hadžipašić.

Na Malom gradskom trgu u Prijedoru ovih dana se održava manifestacija „Dani maline“, a jedan od učesnika je i Nijaz Pađan iz Hambarina kod Prijedora. Nijaz je za današnju manifestaciju „Podijelimo radost Bajrama zajedno“ sugrađanima podijelio baklavu, sok od malina i maline.

„Prekrasno je vidjeti na jednom mjestu toliko ljudi svih nacionalnosti kako se druže, smiju, pričaju i uživaju u baklavi. Želim i ja na ovaj način da poručim Evropi i našim građanima u dijaspori da dođu u Prijedor i da vide kako mi živimo i da nemamo nikakvih problema. Naprotiv, i današnja manifestacija je najbolji pokazatelj i govori tome u prilog“, kaže Pađan. Predsjednik Omladinske humanitarne organizacije „Čisto srce“ Mile Vujasin kaže da aktivisti ovih nevladinih organizacija sa radošću učestvuju u manifestaciji za Bajram.

„Ovo je najbolji način da pokažemo da poštujemo druge, da se radujemo zajedno i da na ovaj način iskažemo ljubav prema bližnjima", ističe Vujasin. Glavni imam Islamske vjerske zajednice Prijedor Husein ef. Velić naveo je da je u haremu Čaršijske džamije sinoć održan i bajramski prijem za predstavnike privrednog, političkog i kulturnog života grada Prijedora.

„Bili su i predstavnici drugih konfesija i svima smo zahvalni što su s nama podijelili radost povodom Bajrama. Danas smo odlučili da našu radost proširimo i na sve ostale građane. Ovo je pionirski projekat, jedna novost i nadam se da će naići na odobravanje sviju, jer radost što se više dijeli, ona se povećava. Mislim da je Islamska zajednica Prijedor prva u okruženju koja je poduzela ovu aktivnost, jer je grad Prijedor po mnogo čemu prvi i siguran sam da će i po ovoj manifestaciji, za koju se nadam da će postati tradicionalna, postati prvi u Bosni i Hercegovini“, poručio je glavni imam IZ Prijedor Velić.

(AA)