U Srebreniku započeo 43.OGUS

U petak je svečanom ceremonijom otvorena tradicionalna kulturna manifestacija "Srebrenik otvoreni grad umjetnosti" (OGUS)!
10.08.2019 u 13:27

Riječ je o sedmodnevnoj manofestaciji koja se održava svake godine u ovo vrijeme još od davne 1976.godine.

Gostima se obratio prvi čovjek Srebrenika, gradonačelnik Nihad Omerović.

–Ono što posebno odlikuje 43. po redu kulturnu manifestaciju Otvoreni grad umjetnosti jeste to da se ona ove godine održava u ozračju nedavno donesene odluke kojom je Srebrenik i zvanično proglašen gradom. Naime, nakon skoro sedam stoljeća Srebreniku je izvanično vraćen status grada koji mu i pripada. Ove godine ponudili smo znatno drugačiji koncept tradicionalne kulturne manifestacije kojim nastojimo prevazići stereotipne forme, a sve s ciljem da građanima ponudimo kvalitetne programe i da podignemo stepen kulturne svijesti na viši nivo. Prezentacijom raznovrsnih sadržaja želimo da OGUS bude kulturna manifestacija broj jedan na Tuzlanskom kantonu pa i u cijeloj BiH, kazao je gradonačelnik Srebrenika, Nihad Omerović.

Zatim je upriličen muzičko-dramski program gdje su sazlija Ahmet Hogić i članovi Škole tradicionalne muzike “Sevdah koncept” Srebrenik dirnuli u srca prisutne.

Potom je na scenu stupio profesor bosanskog jezika Sadil Mehmedović sa monodramom “Hej, Šemso".

U cilju njegovanja bosanske tradicije među zidinama srednjovjekovne tvrđave održana je i izložba bosanskih jela i rukotvorina koje su pripremile članice Udruženja žena “Diva” iz Srebrenika.

pressing.ba