Zmajevi odoljeli Austrijancima u Beču za prvo mjesto u grupi

Reprezentacija Bosne i Hercegovine remizirala je na gostovanju u Beču, odigravši 0:0 protiv Austrije u okviru Lige nacija!
15.11.2018 u 21:44

Prosinečki se odlučio za provjeren tim koji je predvodio Džeko uz Duljevića i Višću na krilnim pozicijama.

U vezi su startali Pjanić, Bešić i Sarić, a ispred Šehića sjajan posao u odbrani su odradili Vranješ, Šunjić, Zukanović i Ćivić.

Prva velika šansa za naš tim viđena je u 6. minuti. Nakon kornera Pjanića visoko je skočio Šunjić, ali je glavom šutirao preko gola.

Igralo se potom nešto mirnije, a u 16. minuti Džeko je zatresao mrežu, ali Višća je prethodno bio u ofsajdu i pogodak je opravdano poništen. Austrija je bila prilično bezopasna, a prvi ozbiljniji pokušaj imali su tek sredinom prvog dijela.

Alaba je u 25. minuti pokušao iz slobodnog udarca sa 30-ak metara, ali lopta je otišla preko Šehićevog gola. Već u narednom napadu Zmajevi su imali veliku priliku. Vranješ je proigrao Višću koji je lukavo iskosa sa desne strane silovito šutirao, ali Lindner je odlično odbranio. Još jednu dobru priliku imali smo u 33. minuti kada se Džeko namjestio na udarac lijevom nogom sa vrha šesnaesterca, ali lopta je otišla pored gola.

Austrija je najbolju šansu propustila u 38. minuti. Zaspala je naša odbrana, dozvolivši da domaći brzo izvedu aut. Lopta je stigla do usamljenog Arnautovića, ali napadač West Hama je slabo šutirao iz dobre pozicije. U posljednjim trenucima prvog dijela imali smo stopostotnu priliku. Džeko je majstorski uposlio Višću koji je bio usamljen na desnoj strani, ali njegov udarac iskosa sa desetak metara otišao je pored gola i na odmor se otišlo bez pogodaka.

Dvije velike šanse domaći su imali na otvaranju drugog dijela, tačnije u 51. minuti. Udarac glavom Hintereggera iz blizine izblokirao je Vranješ, a u nastavku akcije lopta je došla do Arnautovića koji je efektno šutirao, ali pogodio je Šunjića gotovo na gol-liniji. Pet minuta kasnije Džeko je šutirao sa vrha kaznenog prostora, ali je izblokiran.

Džeko je u 58. minuti imao novu veliku šansu za naš tim, ali nije imao sreće. Fenomenalno je primio loptu u šesnaestercu nakon ubačaja Vranješa, majstorski je iskontrolisao i šutirao, ali je lopta prohujala preko gola. U 64. minuti Zmajevi su izveli sjajan kontranapad, lopta je stigla do Duljevića koji je majstorski gađao suprotone rašlje, ali je Lindner bravurozno intervenisao.

Samo 60 sekundi kasnije nakon kornera Zukanović je sjajno šutirao iz okreta, ali lopta je prohujala pored gola. I mi smo imali sreće u 71. minuti kada je nakon kornera Baumgartlinger dobro skočio, ali je šutirao pored gola.

Do kraja ipak nije bio pravih šansi, te su Zmajevi produžili niz nepobjedivosti na devet uzastopnih mečeva, a remi bez golova bio nam je dovoljan da ovjerimo prvo mjesto u grupi i plasman u A diviziju.

pressing.ba