Radnici GIKIL-a prijete masovnim protestima

Nekoliko stotina radnika GIKIL-a podržalo je Sindikat u odluci da se nastavi stopostotan rad.
20.11.2018 u 14:48
gikil

Federalna uprava za inspekcijske poslove izdala je 23. augusta Rješenje o obustavi rada koje nije provedeno. Sindikalci nude rješenje za izlaz iz sadašnje situacije.

”Jedino rješenje je ostalo je da se ovo Rješenje o izvršenju prolongira i na tome insistiramo”, kaže Mirsad Imamović, predsjednik Sindikata radnika GIKIL-a.

Predsjednica Sindikata hemije i nemetala FBiH Kata Iveljić ističe da jedino Vlada BiH može donijeti odgovarajuću odluku i to:

”Odgoditi ovo rješenje na 100 dana, stvoriti ambijent za investiranje”, navodi ona. Za sada nema odgovora nadležnih instanci. Poručuju da Federalna vlada i ostali organi moraju shvatiti ozbiljnost problema sa kojim se GIKIL suočava. Na probleme i nelegalne radnje su upozoravali godinama.

”Ne mogu zamisliti da niko nije razmišljao o kompaniji koja je u nekim godinama pravila ekstremno velike gubitke. Iz ove perspektive kad gledam mislim da je to deal države, vlasti, onih koji su imali nadzor nad kompanijom i drugog osnivača tj. Mitala”, navodi Imamović.

Krivcem smatraju federalnog premijera, te nadležne u Tužilaštvu.

”Nećete me ucjenjivati, imam spremno za vas, hiljadu mjesta, radnih. Je li to premijer? Taj isti premijer ide s godišnjeg odbora, ide u Aluminij i daje im pomoć. Mi sindikalci smo opominjali tužiteljstvo, molili, kumili, nisu reagovali. Kako tako sad brzo reaguju. Mi ćemo ići prema radikalnim mjerama”, kaže Zijad Kasumović, član Kriznog štaba GIKIL-a. U slučaju obustave rada kompanije ili samo smanjenja proizvodnje, uslijedile bi nesagledive posljedice, poručuju radnici.

”Oni treba da znaju da je ovdje atomska bomba, u ovom kombinatu je atomska bomba. Ako budemo prisiljeni da upotrijebimo atomsku bombu, mi ćemo je upotrijebiti. Mene prvog nek vode u zatvor, ja sam spreman”, navodi Kasumović.

Sindikati zajedno sa radnicima poručuju da nastavljaju borbu za opstanak kompanije koja ih hrani. Ne isključuju mogućnost masovnih protesta, kada će zajedno sa porodicama izaći na ulicu, ukoliko ne bude sluha nadležnih organa. Općinsko vijeće Lukavac koje je zasijedalo vanredno, zatražilo je također od nadležnih u državi da očuvaju radna mjesta u GIKIL-u, ali i da se ulože napori na zaštiti okoliša. Traže od Vlade TK i Federacije BiH sazivanje vanrednih sjednica na kojima bi se utvrdilo dalje postupanje po aktu Federalne inspekcije.

(slon)