Skoplje će zaraditi 40 miliona KM od meča Real-Manchester

Skoplje je centar regiona jer se u utorak od 20:45 u ovome gradu igra finale UEFA Super Cupa između Real Madrida i Manchester Uniteda!
08.08.2017 u 12:49
RM MU

Tako je jedna mala zemlja iz bivše Jugoslavije dobila organizaciju jednog velikog meča.

Nema sumnje kako za to pripadaju zasluge i novoizabranom predsjedniku UEFA-e, Slovencu Aleksandru Čeferinu.

Ulice i trgovi glavnog grada Makedonije Skoplja ovih dana su u znaku evropskih "divova" Manchester Uniteda i Real Madrida koji će u utorak na stadionu Filip II Arena odmjeriti snage u evropskom Superkupu.

Ulicama Skoplja dominiraju zastave prošlogodišnjeg osvajača UEFA Lige prvaka Real Madrida i osvajača Evropske lige, Manchester Uniteda. Na trgu Makedonije postavljene su i fan zone, a navijači jednog i drugog tima koji pristižu iz svih krajeva svijeta s nestrpljenjem očekuju ovaj duel.

Organizatori i analatičari predviđaju da će Grad Skoplje od ovog događaja zaraditi blizu 20 miliona eura ili oko 40 miliona maraka.

No, oni ne bi mogli dobiti domaćinstvo ovakvom jednom spektaklu da nemaju super moderan stadion.

Stadion Filip II Arena otvoren je 1947, a obnovljen 2011. godine. Nacionalni makedonski stadion u Skoplju, na kojem svoje utakmice igra i reprezentacija te zemlje, može primiti 33.460 gledalaca.

S druge strane BiH ima samo jedan stadion na kojem se mogu igrati mečevi ovog nivoa. I to onaj u Zenici koji prima oko 12.000 gledalaca.

Dakle, i kad bi htjeli ne bismo mogli organizovati ovakav jedan događaj. Da zlo bude veće i taj jedini u Zenici sada je UEFA suspendovala, pa se još ne zna gdje ćemo ugostiti Belgiju.

pressing.ba