Stiže najveći BMW u historiji (video)

BMW planira da iduće godine u ponudu ubaci najveći automobil u svojoj istoriji. Biće to SUV sa oznakom X7, koji već sada imamo priliku da vidimo u konceptnoj formi.
24.09.2017 u 11:54
bmw

BMW X7 I performance predstavlja novi korak na polju luksuza za BMW. Mi već imamo limuzinu serija 7 u nekoliko generacija, a sada želimo da tu vrstu prostranosti i luksuza ponudimo u SUV segmentu”, kaže Adrijan Van Hojdonk, direktor dizajna u BMW-u.

Bavarski proizvođač kod ovog vozila uvodi novu dizajnersku filozofiju, sa čistijim površpinama, sa manje linija koje su, međutim, vrlo precizne. Takav pristup detalje čini još važnijim nego inače.

"Tu je vertikalan izraz koji je odmah primjetan kod tipične BMW maske. Takođe u bočnim djelovima, kod nosača krova i staklenih površina koje su prilično uspravne".

Svi detalji su urađeni u modernom i preciznom maniru, poput uskih farova i još užih zadnjih svjetala, koja naglašavaju širinu vozila. Dizajn enterijera koji je BMW odabrao za ovo vozilo naglašava osjećaj prostranosti.

"Stakleni krov tu ima veliku ulogu. Ali i sam enterijer gdje ćete naći tri reda sjedišta. Luksuz se, naravno, ogleda i u svim detaljima, a i u materijalima koje smo upotrijebili”, objašnjava Van Hojdonk. BMW je u konceptu X7 koristio kožu u različitim formama, ali i dosta stakla, što doprinosi modernijem i luksuznijem osjećaju. Dok u konceptnom modelu ima šest sjedišta, serijski automobil će imati verzije sa pet i sedam sjedišta.

U BMW-u dosta pažnje posvećuju povezivosti. X7 je opremljen najvećim ekranom koji je do sada viđen u nekom BMW modelu, ali to nije sve. "U ovom vozilu putnici mogu međusobno da dijele digitalni sadržaj. On može da se prebacuje od prednjeg prema zadnjem dijelu vozila, što je jedan novi nivo digitalnog iskustva”. Što se cijene tiče, neke ranije nezvanične procjene kažu da će bazna verzija koštati oko 130.000 eura.

X7 iPerformance concept ima plug-in hybrid pogon, što znači kombinaciju BMW TwinPower Turbo benzinca, elektromotora i litijum-jonskih baterija. Auto će da bude napravljen na platformi serije 7. Težina će da bude svedena na minimum zahvaljujući upotrebi aluminijuma, magnezijuma i ugljeničnih vlakana. U ponudi motora vjerovatno će se naći i konvencionalni benzinski i dizel agregati sa šest osam i 12 cilindara. Sve verzije će standardno imati xDrive pogon na sva četiri točka i osmostepeni automatski mjenjač, a pominju se i i laserski farovi.

(agencije)