Ako nemate posla, morate se doedukovati, prekvalifikovati, učiti...

Bosna i Hercegovina trenutačno proizvodi velik broj ekonomista i pravnika, a upravo se najveći broj osoba s tim kvalifikacijama nalazi na burzi rada.
08.01.2018 u 16:52
posao

Sve je manje "zanatlija", a sve je veća potražnja za njima. U najboljoj su poziciji, pak, IT stručnjaci. Razmišljate o prekvalifikaciji? Četvrta digitalna era nije zaobišla Bosnu i Hercegovinu, stoga je IT sektor uvijek u potražnji za kvalitetnim kadrovima, a kompanije u BiH nude solidne finansijske pakete i kvalitet rada na nivou evropskih i svjetskih kompanija.

No, traže se: Doedukacija, prekvalifikacija, trening i volja. Manjak stručnih radnika, posebno zanatlija osjetile su zemlje zapadne i centralne Europe, a BiH je često destinacija za pronalazak odgovarajućeg kadra. No, aktivnost bh.tržišta opadala je u posljednje tri godine, zapolenost je donekle rasla, doke je nezaposlenost varirala.

Bosna i Hercegovina je, prema zvaničnim statistikama, jedna od zemalja regije koja je u vrhu liste prema nezaposlenosti, a prva je od 134 zemlje svijeta prema nezaposlenosti mladih. No, paradox je da i u ovako visokoj nezaposlenosti, posla ima, a poslodavci teško pronalaze kadar koji im odgovara.

Vodeća kompanija za posredovanje pri zapošljavanju u BiH je i Kolektiv posao.ba na čijem je sajtu u 2017. godini otvoreno preko 22.000 poslova.

U Bosni i Hercegovini, najtraženiji su:

1.Prodavač / trgovac

2.Call agent

3. Konobar / Šanker

4. Komercijalista

5. Programer / Software Developer

6. Kuhar

7. Stjuart / Stjuardesa

8. Vozač

9. Frizer

10. Zaštitar

Nesrazmjernost u potrebi tržišta rada i kvalifikacijama kadra prisutna je u gotovo svim sektorima. Iako je obrazovanje oduvijek bila predispozicija za dobar posao, rastući je trend da potencijalni poslodavci radije upošljavaju kadrove s tzv "soft skills", te insistiraju na poznavanju stranih jezika, rada na računaru i pozitivnom stavu.

(N1)