Kotlovi iz Gračanice završavaju u Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Sloveniji...

Koliko je metalska industrija, posebno proizvodnja kotlova, u Bosni i Hercegovini plodonosna, govori i činjenica da sve više stranih proizvođača kotlova svoje fabrike iz inostranstva seli u našu zemlju. Takav je slučaj i sa slovenačkim proizvođačem Biodom, koji je već, sa domaćim partnerom Landgold, osnovao firmu Biodom BiH i počeo izvoz u Sloveniju.
14.06.2017 u 09:35
kotlovi

Potrebe tržišta

Kako nam je kazao direktor Biodoma BiH Vehid Brkić, sva proizvodnja će biti usmjerena za izvoz, s tim da će se vremenom, spram potreba tržišta, ovi kotlovi prodavati i u BiH.

– Proizvodnja kotlova je već počela i ovih dana očekujemo i prvi izvoz. U ovom trenutku proizvodnja će se 90 posto bazirati na izvoz u Sloveniju, ali to bi se moglo s godinama i mijenjati, zavisno od potreba, kazao nam je Brkić.

Firma Landgold osnovana je 2007. u Gračanici i primarna djelatnost joj je bila proizvodnja konzumnih jaja. Kapaciteti Međutim, zbog sve nestabilnijeg ambijenta, koji je uticao i na poljoprivrednu proizvodnju, Landgold je odlučio 2012. godine otvoriti i zastupništvo za slovenačke kotlove Biodom. Pet godina nakon toga osnovali su u bh. firmu koja će proizvoditi za Sloveniju.

Povoljna radna snaga

– Firma Biodom je prepoznala naše tržište kao potentno, pogotovo u oblasti radne snage, i to je dovelo do formiranja firme, te pokretanja proizvodnje. Mislim da je presudila činjenica da mi u odnosu na Evropu i dalje imamo znatno povoljniju radnu snagu, ali to ne treba da bude shvaćeno negativno.

Ovo je prilika i da naši radnici rade, da steknu znanja, ali govori i o tome da smo mi više nego sposobni proizvesti kvalitetne proizvode, bez obzira na to o čemu se radi, kazao nam je Brkić.

Kotlovi koji se izvezu u Sloveniju kasnije završavaju na tržištu širom Evrope, posebno u Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj i Grčkoj i u zavisnosti od uspješnosti projekta, moglo bi doći i do povećanja proizvodnih kapaciteta, a samim tim i zapošljavanja većeg broja radnika.

(oslobodjenje)