Na Balkanu najteže poslovati u BiH

Svetska banka objavila je novu listu "Doing Business", na kojoj su rangirane zemlje po lakoći poslovanja.
01.11.2017 u 19:23
gradjeivna

Najbolje plasirana zemlja iz regiona je Makedonija, koja se nalazi na 11. mestu od 190 zemalja, ali je u odnosu na prošlogodišnju listu pala za jedno mesto.

Od zemalja u regionu najveći skok na listi u poslednjih godinu dana ostvarili su Kosovo i Crna Gora.

Kosovo je napredovalo za 20 stepenika i sada je na 40. mestu, ispred Crne Gore, koja je na 42. poziciji (skok sa 51. mesta).

Srbija je ostvarila pomak za četiri pozicije i sada je na 43. mestu. Na toj poziciji prije godinu dana bila je Hrvatska, koja ove godine bilježi pad i sada je 51. na listi.

Za pet mesta pala je i Bosna I Hercegovina i sada se nalazi na 86. mestu.

Pad bilježe i Rumunija (sada na 45. mjestu), Mađarska (48), Bugarska (50) i Albanija (65). Što se tiče napretka u konkretnim oblastima, Srbija je najveći pomak ostvarila kada je riječ o pribavljanju građevinskih dozvola i sada je u tom segmentu među prvih deset zemalja u svijetu.

Prije samo tri godine bila je 186. na listi. Ipak, kada je riječ o priključenju na električnu mrežu, umjesto napretka pad za četiri pozicije u odnosu na prošlu godinu. Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović najavljuje nove poteze.

"Ono na čemu ćemo sigurno raditi je priključak na distributivnu mrežu. Moramo da učinimo da to ne traje preko 200 dana, koliko je procjena ljudi koji su ocjenjivali i mora biti jeftinije. I ono što je sigurno, to je plaćanje poreza. Gubi se preko 200 sati u plaćanju poreza, to su procjene privrednika. Mi moramo omogućiti da se porez plaća iz jednog puta", rekla je Mihajlović. 

S druge strane, Hrvatska najlošiji plasman ima upravo u oblasti izdavanja građevinskih dozvola, gdje zauzima 126. mjesto, što je pomak za dva mjesta u odnosu na prošlu godinu. Ipak, najveći pad bilježi kada je riječ o plaćanju poreza, potonuvši na 95. s prošlogodišnjeg 49. mjesta.

Plaćanje poreza je oblast u kojoj je najveći napredak ostvarila Bosna I Hercegovina – sa prošlogodišnjeg 133. ove godine je stigla na 62. mjesto. Ipak, u ostalim oblastima, a prije svega započinjanju biznisa i izdavanju građevinskih dozvola, nema ozbiljnijeg napretka.

Kosovo je najviše unaprijedilo zaštitu manjinskih vlasnika kapitala, gdje je skočilo na 12. sa 63. mesta.

Prvo mjesto na listi "Doing Business" zadržao je Novi Zeland.

(AJ)