Njemačka kompanija dolazi u Kalesiju

Nakon što je prije nekoliko mjeseci najavljeno da njemačka kompanija Forschner planira otvoriti fabriku u Kalesiji i potencijalno zaposliti oko hiljadu ljudi, sredinom prošle sedmice u Kalesiji je načelnik Sead Džafić održao sastanak sa Zdenekom Zamanekom, direktorom kompanije i premijerom TK-a Jakubom Suljkanovićem.
01.10.2018 u 19:24
forshner

Vrijednost investicije se u ovom trenutku procjenjuje na nekoliko miliona, ali je još prilično daleko od realizacije. Prema trenutnom planu, kompanija Forschner bi na području Kalesije gradila pogon za proizvodnju kablova za automobilsku industriju, u kojoj bi za početak trebalo biti zaposleno oko 1.000 radnika.

Premijer Suljkanović je njemačkom investitoru iznio pogodnosti i komparativne prednosti ovog kantona u odnosu na druga područja, kao i moguće poticajne mjere na koje investitori mogu računati. Uz to, obećao je i svu potrebnu pomoć prilikom prikupljanja potrebnih dozvola koje su u nadležnosti Kantona, a sve kako bi se olakšao posao investitoru.

- Prednosti za ulaganje na području BiH su, prije svega, izuzetno niska stopa poreza na dobit od samo 10 posto, a tu je i niska cijena energije za industriju, kao i stopa PDV-a od 17 posto, koja je najniža u Europi. Uz brojne programe podrške u zapošljavanju, te kvalitetnu radnu snagu, TK je sigurno jedno od najboljih područja za investiranje, istakao je premijer Suljkanović tokom sastanka u Kalesiji.

Načelnik Džafić je također iznio činjenicu da Kalesija posjeduje plan poticajnih mjera za nove investitore.

- Taj plan podrazumijeva da novi investitori imaju mogućnost da dobiju novčana sredstva koja će im pomoći na samom početku rada, kazao je Džafić na sastanku. Direktor kompanije Forschner je naveo kako je upoznat sa pogodnostima ulaganja na području TK-a, ali da konačnu odluku moraju donijeti vlasnici. - Svakako da ću vlasnicima prenijeti saznanja o pogodnostima ulaganja u BiH i svi željno očekujemo konačnu odluku, zaključio je Zamanek.

(oslobodjenje)