Otvoren "Gradačački sajam"

U srijedu je u Gradačcu otvoren 45. Međunardoni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije „Sajam šljive“ na kojem učestvuje 320 izlagača.
29.08.2018 u 16:34
sajam

Vrpcu su presjekli visoki predstavnik u BIH, Valentin Inzko, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović.

Visoki predstavnik Valentin Inzko je istakao da je Gradačac grad uspješnih i poznatih ljudi, te da je trenutno centar cijele regije za šljivu i prehrambene proizvode.

„Gradačački sajam potpuno je u trendu kada su u pitanju prehrambeni produkti i obrtništvo. U Gradačac sam došao da se nahranim budući da je u pitanju sajam prehrambenih proizvoda. Došao sam da se nahranim optimizmom. Vi ste plemeniti, hrabri, ljubazni i to je karakteristika vaših ljudi. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam u prilici da otvorim ovaku izuzetno značajnu manifestaciju kako za Gradačac, tako za Bosnu i Hercegovinu i regiju“, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović je istakao kako godinama Sajam šljive snažno potiče privredni razvoj i rađanja novih preduzeća koja doprinose društvenom razvoju.

„Osim prezentacija, sajam je mjesto edukativnih susreta proizvođača sa stručnim ljudima iz raznih oblasti koji pomiču granice znanja u oblasti poljopriovrede i prerađivačke industrije. Posebno me raduje da je i ove godine na Sajmu šljive u Gradačcu ponovno povećan broj izlagača“, naglasio je Jakub Suljkanović.

Gostima se obratio i prvi čovjek općine Gradačac.

„Od svog osnivanja ogroman je doprinos ove sajamske manifestacije razvoju Gradačca, kao jedne od vodećih poljoprivrednih ali općenito i privrednih potencijala općina u BiH. Gradačac je postao grad sa povoljnim poslovnim okruženjem. Izazovi i problemi sa kojima se suočava BIH prisutni su i u našem gradu. Posebno očekujem da sajamski dani budu iskorišteni za razgovore i prijedloge rješenja, problema poljoprivrednih proizvodjača sa akcentom na problem otkupa voća. I ove godine stotine tona prvoklasnog voća proizvedenog na području naše općine ostalo je bez plasmana. Ova pitanja, koja suštinski utiču na život, razvoj i opstanak stanovništva u BiH trebaju i moraju dobiti karakter nacionalnih pitanja“, istakao je Edis Dervišagić.

pressing.ba