Privukli 14 austrijskih, 11 talijanskih i 3 njemačke firme

Privlačenje stranih investitora treba da bude motiv i cilj svakom nivou vlasti u BiH, a pravi primjer dolazi iz Dervente!
27.01.2018 u 15:26
Derventa

Milorad Simić, načelnik općine iz redova SNSD-a za Radio Sarajevo govorio je o najvećim privrednim potencijalima svoje općine, kao i činjenici da se privuklo investitore, ali i o brojnim drugim temama koje su pozitivan primjer, a mogu ih primijeniti i druge lokalne zajednice.

Austrijanci, Talijani, Nijemci...

- Najveći potencijali su metaloprerađivačka, obućarska industrija, kao i poljoprivreda. Razvoj poljoprivrede ogleda se kroz otvaranje savremenih farmi stoke te podizanje nasada voća i povrća. Općina je u fazi priprema za izdavanje u zakup samostalnim poljoprivrednicima zemljišta u društvenoj svojini. Za ovu namjenu predviđeno je izdavanje oko 250 hektara zemljišta. S obzirom na prisutnost na području općine većeg broja firmi iz oblasti elektronike, to će sigurno biti u idućim godinama jedan od potencijala općine - govori načelnik Simić.

Ističe da mu glavni prioritet ostaje privlačenje domaćih i stranih investitora.

Hladnjače za skladištenje voća i povrća

- Derventa već sada ima 14 austrijskih, 11 talijanskih i 3 njemačke firme. Otvaranje novih radnih mjesta, povećanje broja zaposlenih s naglaskom na razvoj malih i srednjih poduzeća također je prioritet. Daljnja modernizacija infrastrukture na području općine - u gradu i u ruralnim područjima prometna i komunalna infrastruktura, te izgradnja javne rasvjete također su među glavnim projektima, kao i nastavak izgradnje objekata za zaštitu od poplava te nastavak izgradnje i proširenje vodovodne mreže na ruralna područja - govori Simić.

Govorio je i o drugim konkretnim postignućima od kada je preuzeo rukovođenje Općinom.

- Među konkretnim postignućima je i izgradnja infrastrukturnih objekata za zaštitu od poplava. Njihovom izgradnjom smo deset puta smanjili štete u 2014. u odnosu na 2010. godinu. Stvaranje povoljnih uvjeta za daljnja investiranja u općinu: smanjenje procesa za registraciju poduzeća, povoljna stopa nepokretnosti, povoljne cijene zemljišta s riješenom infrastrukturom. U saradnji s talijanskim veleposlanstvom u BiH izgrađen je kanal za odvodnju oborinskih voda i moderna hladnjača za skladištenje voća i povrća. Asfaltiran je, rekonstruiran i saniran veći broj cesta u ruralnim područjima, kao i veći broj ulica u gradskom području. U svrhu povećanja sigurnosti prometa izgrađena su četiri kružne raskrsnice. Osiguran je priključak Dervente na autocestu Prnjavor - Doboj - govori načelnik za Radio Sarajevo.

Nedostatak radne snage

Unatoč ovim brojkama, i u Derventi je problem nedostatak ljudi, pa u općini privlače radnu snagu iz susjednih općina.

- Derventa je prije posljednjeg rata imala 57.000 stanovnika, danas ih je, prema posljednjem popisu, u RS-u oko 26.000. Javlja se i problem nedostatka potrebne radne snage. U saradnji s nadležnim republičkim ministarstvom uvodimo u obrazovni sistem zanimanja koja su potrebna privredi, povezujemo škole i privrednike kako bi se i oni uključili u nastavni proces i praktičnu nastavu u školama te tako dali svoje sugestije vezane uz sam proces obrazovanja potrebnih kadrova.

(RS)