Srbija već uzvratila Hrvatskoj, šta mi čekamo!?

Srbija je od jučer, pored voća i povrća, rigoroznim kontrolama podvrgnula i sve druge proizvode iz Hrvatske, zbog čega ih neće biti na tržištu u sljedećih 30 dana, koliko traje ta procedura.
06.08.2017 u 11:43
voce

Drugim riječima, srpska carina dobila je zadatak da uz fitosanitarne i veterinarske provjere radi i laboratorijske analize svih proizvoda, pa je zbog dužine okončanja njihovih provejra, a to je mjesec dana, izvjesno da mnogi proizvodi neće završiti na policama, već na skladištima.

Ovo je odgovor srpskih vlasti na odluku hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, koje je 15. jula povećalo uvoznu carinu na voće i povrće koje dolazi iz zemalja koje nisu članice EU. Ovaj scenarij primenjivat će se sve dok se ne oglasi Evropska komisija, odnosno ne suspendira hrvatska mjera, koja je, kako tvrde u Srbiji, suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović indirektno je potvrdio saznanja Blica.

- Dok ne promijene svoju odluku o uvećanim nametima za srpsko voće i povrće, nema razgovora. Mi svoje mjere provodimo u cilju zaštite naše države - kaže Nedimović za Blic.

To znači da voće i povrće propada. Što se tiče mesa, mesnih prerađevina, mlijeka, sladoleda, koji su trebali završiti na policama, trgovinski lanci ostaju bez njih - objašnjava sagovornik Blica iz srpske carine.

Bezobraznim Hrvatima koji na sva usta prosipaju šuplju priču kako podržavaju BiH na putu ka EU i kako su naši prijatelji i komšije, stvarnost je potpuno drugačija.

Samo ne znamo šta čeka ministar Mirko Šarović i zašto i on ne pokrene identične protivmjere Hrvatskoj koja znatno više uvozi u BiH nego što to čini BiH u Hrvatsku.

Zbog ovakve protivmjere hrvatski privrednici već noćima ne spavaju.

(blic/pressing.ba)