Vratio se iz Švedske na selo u BiH i otvorio mini-farmu krava

Sve više sela u Bosni i Hercegovini polako izumire i sve je veći broj praznih napuštenih seoskih kuća.
01.11.2018 u 20:11
marko skero

Međutim, u posljednje vrijeme, iako u rijetkim primjerima, aktualan je trend povratka na selo. Marko Škero, 27-godišnji mladić koji je gradski život zamijenio životom na selu. Već pet godina jedini je stanovnik Desina sela, u blizini Trebinja.

Okružen hercegovačkim brdima i prirodom, u selu udaljenom deset kilometara od Trebinja, svoj mir s 22 godine našao je Marko Škero. Ostavivši svoj posao, brzinu života u gradu, ovaj vrijedni mladić prije pet godina došao je na djedovo imanje i tu odlučio živjeti. Napravio je mini farmu, uredio dom, te tako postao jedini stanovnik ovog napuštenog sela.

- Radio sam u gradu, u jednoj privatnoj tvrtki četiri i pol godine, u proizvodnji namještaja, onda sam odlučio otići u inozemstvo. Otišao sam u Švedsku, bio sam mjesec dana, međutim nije mi se svidjelo tamo. Vratio sam se, došao na selo, i došao na ideju da bih mogao krenuti s nekom farmom. Počeli smo graditi štalu, pomogli su mi roditelji, podržali su me, tako da smo stigli do ovoga, podsjetio se Marko.

Trenutno ima 15 krava, a taj fond planira povećati na četrdeset grla, a s obzirom na to da će mu biti potrebna pomoć, već je počeo s gradnjom apartmana za pastire. Marko se bavi proizvodnjom i prodajom sira, ali i prodajom drva iako ne intenzivno kao u ranijem razdoblju. Zbog ljubavi prema selu i poljoprivredi ništa mu, kaže, ne pada teško, niti rano ustajanje i obaveze, niti činjenica da je sam u cijelom selu. Neugodnih situacija nije imao.

- Uvijek sam volio selo, i kad sam išao u školu svaki raspust i vikend provodio sam na selu. Ujutro kad ustanem odmah idem u štalu počistiti, pustiti krave na ispašu i onda uvijek ima posla oko kuće, oko imanja, ode se uvečer i do grada. Ima se vremena i za to, ispričao je.

Selo broji tri kuće, no zainteresiranih za povratak osim Marka zasad nema.

- Naravno da bi došli kad bi se lokalne vlasti više pobrinule za to. Vratili bi se da im pomognu obnoviti kuće, štale, u tom slučaju bi bilo zainteresiranih za povratak, mišljenja je. Na selu se, kaže, može dobro živjeti, a onaj tko hoće raditi može i zaraditi i više nego u gradu. Recept za uspjeh su stalno unaprjeđivanje imanja i svodnevni rad, poručuje Marko, s dubokom vjerom u ostvarenje svog cilja, a to je otvaranje mljekare i sirane, gdje bi se po tradicionalnoj recepturi proizvodio čuveni trebinjski sir, a potom certificiran kao organski proizvod izvozio i van Bosne i Hercegovine.

(N1)