Zagarantovana cijena malina bit će 2,50 KM

Zagarantovana cijena malina u Unsko-Sanskom kantonu bit će 2,50 KM!
09.07.2017 u 09:37
maline

Dogovoreno je ovo na sastanku predstavnika udruženja koja okupljaju proizvođače maline u ovom kantonu s premijerom USK Huseinom Rošićem.

Predstavnici malinara pristali su na ovaj Vladin prijedlog, a također su pristali da se ove godine odreknu i planiranih poticaja u iznosu od 40 feninga po kilogramu. Rošić je istakao kako će Vlada subvencionirati otkupljivače ovog jagodičastog voća sa 30 feninga po jednom kilogramu otkupljenih plodova, ali tek kada predoče dokaze da su izmirili sve obaveze prema proizvođačima.

"Ovo je kompromisno rješenje kako bismo pokušali spasiti ovaj vid proizvodnje, od koje zavisi veliki broj porodica. Rješenje nije najsretnije, ali u ovom trenutku se čini kao svjetlo na kraju tunela", istakao je Rošić.

On je dodao kako će malinari na ovakav način biti zaštićeni jer će imati zagarantovanu cijenu, a da će se za narednu godinu pokušati pronaći kvalitetnije rješenje. Predsjednik Udruženja "Kladuško voće" iz Velike Kladuše Šerif Hušidić kaže kako su malinari prinuđeni da prihvate ovakav prijedlog.

"Ovo je bolje od onog najgoreg, ako se uzme u obzir da su otkupljivači planirali da ovogodišnja otkupna cijena bude oko 1,5 maraka. Mi i dalje smatramo da je realna cijena tri marke po kilogramu, ali u ovom trenutku, ponavljam, prinuđeni smo da prihvatimo ovakvo rješenje", istakao je Hušidić.

(NN)