"Šansa" pravnicima u TK da dvije godine rade besplatno

Diplomirani pravnici dobit će "priliku" da besplatno rade dvije godine u pravosudnim institucijama Tuzlanskog kantona.
01.08.2017 u 10:59
pravnici

Na konkurs koji će ubrzo biti raspisan mogu se javiti diplomirani pravnici. Kantonalni zavod za pružanje pravne pomoći prima dva pripravnika, Kantonalni sud u Tuzli četiri, Općinski sud u Tuzli 25, Općinski sud u Živinicama 10, Općinski sud u Gradačcu sedam, Općinsku sud u Gračanici dva, Općinski sud u Kalesiji četiri, Općinski sud u Lukavcu sedam, Općinski sud u Banovićima četiri i Kantonalno pravobranilaštvo jednog pripravnika.

- Ovaj broj utvrđen je na osnovu potreba koje su iskazale pravosudne institucije. Uslovi za prijem bit će objavljeni u javnom oglasu koji će, svaka od navedenih pravosudnih institucija, objaviti na svojoj web stranici i jednom dnevnom listu - rekla je ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić.

Ovo je treća godina kako pravosudne institucije u TK primaju pripravnike volontere. Prije dvije godine primljeno ih je 92, prošle godine 43, a sada je na raspolaganju 66 pozicija.

- Zakon o sudovima na osnovu kojeg se primaju pripravnici volonteri ne predviđa nikakve novčane naknade. Dakle, oni neće imati plaću, prevoz ni naknadu za topli obrok - rekla je ministrica Kulić.

(faktor)