Šansa za rad tokom ljeta u Njemačkoj za 300 studenata iz BiH

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine u saradnji sa Centralnim uredom za posredovanje u zapošljavanju stručne radne snage iz inozemstva Savezne agencije za rad SR Njemačke, objavila je javni poziv studentima za podnošenje prijava za ferijalni rad u SR Njemačkoj u 2017. godini.
26.12.2016 u 10:03
student job

Na ovaj Javni poziv mogu konkurisati svi redovni studenti iz BiH, a odobrena je kvota za 190 studenata iz FBiH, za 100 iz RS-a i 10 iz Brčko-Distrikta.

Ovo je praksa koja traje zadnjih nekoliko godina a oni koji su bili na ferijalnom radu u Njemačkoj kažu:

S.A. kaže slijedeće: „Radila sam u Burger Kingu na kasi, ali u opisu zadataka je bilo i čišćenje objekta, pravljenje pomfrita, šejkova idt. Na početku je bilo malo teško ali kasnije ne i sve sam uspijevala na vrijeme obaviti … Za vrijeme rada bila sam smještena u stanu u kojem su živjeli i drugi uposlenici Burger Kinga. Svako je imao svoju sobu, a kuhinja i kupatilo su bili zajednički. Smještaj nam je našao poslodavac, a bila sam jako zadovoljna smještajem … Moje iskustvo je pozitivno, jer su svi, počevši od poslodavca pa radnih kolega bili super i nakon kratkog vremena dobijete osjećaj kao da smo svi jedna velika porodica koja se uzajamno potpomaže. Bilo je čast raditi sa takvim ljudima.“

M.A. radila je na jezeru Šluhse u Švarcvaldu: „Dva i pol mjeseca sam radila u mjestu Šluhse. Porodica kod koje sam radila ima svoje kupalište na jezeru i najčešće sam naplaćivala ulaz na plažu, iznajmljivanje brodica, prodavali smo i piće. Bila sam smještena u kući u kojoj sam radila. Porodica je bila super i danas smo u kontaktu. Onaj ko se odluči za ovaj korak mora biti spreman na rad. Ipak je to Njemačka.“

Mogu se prijaviti isključivo redovni studenti univerziteta koji nisu upisani u posljednju godinu studija. Osnovni uslov su da studenti dobro vladaju njemačkim jezikom, da budu raspoloživi za rad u Njemačkoj na najmanje dva mjeseca, zatim da se ne ograničavaju na neku regiju ili mjesto u kojem žele raditi, kao i da budu spremni na rad u što više industrijskih sektora u kojima se nude poslovi.

“Prednost imaju kandidati koji do sada nisu učestvovali u ovom programu ili su ranijih godina dostavljali prijave za sudjelovanje u programu, ali nisu dobili radne ponude. U obzir se uzimaju i nivo znanja njemačkog jezika, a prethodno radno iskustvo je također prednost”, navodi se u pozivu Agencije.

(pressing.ba)