Za 10 mjeseci u Sloveniju otišlo 13.200 radnika

Podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH pokazuju da je u deset mjeseci 2018. godine građanima BiH izdato 13.198 radnih dozvola.
27.12.2018 u 15:42
radnici

Ako uzmemo u obzir da je u 2017. godini taj broj iznosio 9.923 radnika evidentno je da je došlo do povećanja odlaska bh. građana u Sloveniju. Do kraja godine taj broj mogao bi narasti i do 20.000 radnika.

U Sloveniju odlaze najviše varioci i to 23 posto od ukupnog broja, vozači 22,8 posto, zidari 6,5 posto, bravari 4 posto te ostali radnici u građevinskom sektoru.

Dok Slovenija uvozi radnu snagu, privrednici i realni sektor ostaju bez prijeko potrebnih radnika. Uzimajući u obzir niske plaće koje nisu dovoljne za život u BiH, sve je više razloga zbog kojih odlaze radnici. U Njemačku putem Agencije za rad i zapošljavanje idu samo osobe sa srednjom medicinskom školom koji idu raditi kao njegovatelji.

Tako je u 2017. godini posredovano za 851 radnika, dok u 2018. godini samo za prvih deset mjeseci taj broj iznosi 963 radnika. Dok je bh. zdravstvo u deficitu sa medicinskim kadrom, Njemačka dobija radnu snagu iz BiH u najboljim godinama. Jedna od medicinskih sestara koja je ove godine otišla u Njemačku M.Đ. kazala je za Patriju da je to bio posljednji korak koji je odgađala.

"Godinama sam bez posla. Radila sam i u butiku, u kozmetičkom marketu, u cvjećari ali nikada nisam primljena niti u jednu zdravstvenu ustanovu gdje sam predavala papire. Nisam više mogla gledati ni svoje roditelje koji jedva sastavljaju kraj s krajem pa je i to bio dodatni motiv da idem u Njemačku. Brzo sam savladala jezik, jer sam ga već učila u školi, sad i njima pomažem i sretna sam. Nedostaje mi Sarajevo, prijatelji, ali i ovdje nas ima i družimo se", kaže ova 23-godišnja Sarajka.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH od 2013. do augusta 2018. skoro 30.000 građana iz Bosne i Hercegovine dobilo je radnu dozvolu u Sloveniji.

Pretpostavlja se da je taj broj i veći jer dio radnika, pored Agencije, u Sloveniju odlazi i „drugim kanalima“, piše Patria.

(patria)