Šveđani za jedan dan otpustili 4.500 budžetskih radnika

Oko 4.500 službenika švedskog Zavoda za zapošljavanje (Arbetsförmedlingen) u srijedu je ostalo bez posla. Zbog budžetskih ušteda i opsežne reforme tržišta rada ugasit će se deseci ispostava širom Švedske, a njihovi zaposlenici preselit će se s druge strane pulta u svojoj dojučerašnjoj ustanovi.
02.02.2019 u 15:00
Woman in an office

Državni budžet za 2019. godinu, izglasan u parlamentu sredinom decembra, predvidio je oko 100 miliona eura manje za plaće zaposlenika te oko milijardu manje za programe Zavoda za zapošljavanje. Odluka o jednom od najvećih istovremenih ukidanja radnih mjesta u historiji Švedske bila je jedina moguća posljedica budžetskih rezova, piše Index.hr.

Arbetsförmedlingen u 240 ispostava u cijeloj Švedskoj zapošljava oko 13.500 ljudi, što znači da će bez posla ostati trećina trenutne radne snage. Najviše će otpuštanja biti u provincijskim centrima, a najmanje u velikim gradovima. Svi će sadašnji zaposlenici, međutim, ostati na svojim radnim mjestima do aprila, odnosno do završetka pregovora između sindikata i čelnika Arbetsförmedlingena oko otkaznih uvjeta.

(index)