Kada stručnjaci predviđaju da će roboti preuzeti naše poslove?

Umjetna inteligencija i automati posljednjih se godina razvijaju tolikom brzinom da bi kroz 50-ak godina mogli preuzeti praktički sve poslove koje danas obavljaju ljudi, pokazalo je ispitivanje provedeno među stručnjacima koji se bave robotima.
06.06.2017 u 08:55
roboti

Istraživanje, predstavljeno na Arxiv.org, proveli su naučnici s Oxforda i Yalea. Anketa je bila razaslana na 1600 adresa, a u njoj je u konačnici sudjelovalo 352 stručnjaka koji su tokom 2015. godine izlagali na jednoj od dvije velike konferencije o strojnom učenju i obradi informacija u mozgu - Conference on Neural Information Processing Systems i International Conference on Machine Learning.

Sudionici su trebali procijeniti u kojoj bi godini u budućnosti umjetna inteligencija mogla postati superiornija ljudima u obavljanju različitih zadataka od slaganja garderobe i LEGO kocki, preko prevođenja jezika do upravljanja kamionima. Rezultati su pokazali da bi mašine mogle postati bolji od ljudi u prevođenju od amatera do 2024., u pisanju školskih eseja do 2026., u vožnji kamiona do 2027., u radu u trgovinama do 2031., u pisanju bestselera do 2049., a u hirurgiji do 2053.

Naučnici procjenjuju da je vjerovatnost oko 50% da će umjetna inteligencija nadići ljudsku u narednih 45 godina te da će svi ljudski poslovi postati automatizirani kroz 120 godina. Zanimljivo je da su azijski sudionici studije dali značajno ranija predviđanja od svojih kolega iz SAD-a. Rezultati imaju vrlo dalekosežne društvene posljedice, upozorila je za New Scientist Katja Grace iz Instituta za istraživanje mašinske inteligencije na Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji.

(index)