SDA Srebrenik: "Čišćenje stranke" ili obračun sa neistomišljenicima?

Opštinski odbor Stranke demokratske akcije Srebrenik, saopštio je u ponedjeljak da je isključio iz članstva nekoliko svojih, sada već bivših članova.
05.11.2018 u 18:25
opcinsko vijece sda

Među njima su aktuelni načelnik Nihad Omerović, njegov savjetnik za pravna pitanja Nermin Jašarević, Imšir Škahić opštinski pravobranilac, zatim dva vijećnika Safet Omerović i Midhat Mujčinović te bivši načelnik Opštine Srebrenik Zaim Djedović.

Iz Opštinskog odbora je saopšteno između ostalog da su spomenuti isključeni zbog toga što su djelovali suprotno Programu i Statutu, narušavajući ugled Stranci čineći joj štetu. Također je navedeno kako je načelnik Omerović radio na rušenju većine u Opštinskom vijeću, za paralelno unutarstranačko djelovanje, polariziranje Stranke...

Podsjetimo, načelnik Omerović je na subotnjoj sjednici Opštinskog vijeća javno istupio iz SDA, iako je već ranije podnio ostavku na rad u Izvršnom odboru.

- Nisu osni isključili mene nego sam ja isključio njih. Razlozi su gubljenje svih demokratskih principa u radu stranke, privatno djelovanje uske grupacije njenih članova, nepotizam, zapošljavanje članova familija bez ikakvog reda i zakona. Meni više nije bilo mjesto s takvim ljudima. Poznato je da sam na to šta rade pojedinci u SDA Srebrenik uvezani s pojedincima u KO SDA TK upozoravao i najviše predstavnike stranke u Sarajevu, ali su svi ostali gluhi na to. Ja svoj obraz ne dam ni za čije privatne interese i definitivno u takvoj SDA meni nije mjesto, kazao je Omerović.

Slično mišljenje dijeli i njegov savjetnik Nermin Jašarević, koji je o ovoj Odluci kazao:

- Dijelim mišljenje načelnika. Druga stranka, tj.prelazak u PDA nije razlog našeg neslaganja sa rukovodstvom Stranke. Ostavku sam dao prije šest mjeseci na sve funkcije u SDA i Asocijaciju mladih SDA. Drago mi je da nisam dio privatne stranke, tj.stranke nekoliko pojedinaca i ponosan sam na ljude koje je Ibrahim Zukić isključio iz SDA ili udaljio od SDA u zadnjih deset godina, kazao je Jašarević.

Kriza i problemi u funkcionisanju Izvršnog odbora SDA u Srebreniku traju dugo. 

S jedne strane oni koji su ostali u Izvršnom odboru SDA smatraju da je ovo "čišćenje stranke", dok s druge strane oni koji se ne slažu sa ovim stavovima, smatraju da je ovo "obračun sa neistomišljenicima", te da je SDA u Srebreniku privatizirana. 

SDA u Srebreniku sada je izgubila poziciju načelnika a za vikend nije uspjela imenovati predsjedavajućeg iz svojih redova, s obzirom da je sada već bivši predsjedavajući dr.Ibrahim Zukić dobio mandat u Parlamentu FBiH.

Sve je glasnije nezadovoljstvo ovakvim djelovanjem i radom Stranke demokratske akcije u Srebreniku, koje sve više gubi članstvo kako u Srebreniku tako i u Tuzlanskom kantonu.

pressing.ba