Ako im se ne ispune zahtjevi, rudari prijete da će se zapaliti u zgradi

Zbog neisplaćenih naknada i nemogućnosti odlaska u penziju, blizu 40 rudara iz Zenice stupilo je u štrajk glađu.
11.01.2018 u 16:19
rudari

- Mi smo ove naše aktivnosti poveli prije skoro četiri mjeseca. Počeli smo razgovore sa rukovodstvom, slali dopise prema Elektroprivredi, održali mirne proteste ispred zgrade Vlade FBiH 05.12.2017, a tada smo razgovarali sa resornim ministrom Nerminom Džindićem, gdje smo dobili uvjeravanja da će rješiti naše probleme u roku od 30 dana. S obzirom da nije ispoštovano to obećanje, a mi ostali bez ikakvih primanja, odlučili smo se na ovaj potez do ispunjenja zahtjeva, rekao je jedan od rudara Samir Selimović.

Zahtjevi nezadovoljnih rudara su potpuno jasni.

- Zahtjevamo uplatu doprinosa prema PIO, Zdravstvu i osiguranju od nezaposlenosti, da bi ostvarili pravo na zaslužene penzije za stalno. Menadžment hoće da odbije 10 posto od radnika rudnika da bi nama bilo uplaćivanje za nas. Mi nismo za to. Nećemo da se zavađamo sa kolegama, zaključuje Selimović.

A spremni su i na radikalne mjere.

– Dajemo premijeru Novaliću, ministru Džindžiću i direktoru Elektroprivrede tri dana roka. Ukoliko do 12 sati ne uplate doprinose, mi smo spremni zapaliti zgradu, zajedno sa nama u njoj, kazao je predstavnik bivših zeničkih rudara, Tehvid Smriko.

Njima su se pridružili i obespravljeni radnici Željezare Zenica.

pressing.ba