Bivšem ministru u Vladi TK uvjetna kazna za zloupotrebu položaja

Općinski sud Tuzla donio je prvostepenu osuđujuću presudu za Elvisa Bektića (39) iz Gračanice, koji se optužnicom ovog Tužilaštva tereti da je, dok je obavljao funkciju ministra zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona, počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.
13.10.2017 u 09:53
bektic

˝Bektiću je izrečena uvjetna osuda kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci a koja se neće izvršiti ukoliko optuženi ne počini novo krivično djelo u periodu od dvije (2) godine od dana pravosnažnosti presude.

Također, nepravosnažnom presudom je Bektiću izrečena sigurnosna mjera zabrane vršenja rukovodnih dužnosti u državnim organima i javnim preduzećima u periodu od jedne godine˝, kazao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Podsjećamo, Bektić se optužnicom ovog Tužilaštva tereti da je u periodu od aprila do avgusta 2015. godine, kao ministar zdravstva u Vladi TK, postupao suprotno zakonskim i podzakonskim propisima u toj oblasti, te je zloupotrebio svoj položaj i ovlašćenja i iz ličnih razloga, a ne u interesu službe, na nezakonit način razriješio dužnosti direktoricu JZU Dom zdravlja Gračanica.

Pri tome je zanemario upozorenja sekretara Ministarstva zdravstva TK da se radi o nezakonitom razrješenju, odnosno da se direktor zdravstvene ustanove može razriješiti dužnosti isključivo u situaciji ukoliko takvo rješenje u roku od 30 dana, od saznanja o eventualnim nepravilnostima, donese upravni odbor te zdravstvene ustanove, što ovdje nije bio slučaj.

Na taj način je direktoricu ove zdravstvene ustanove imovinski oštetio i teže povrijedio njena prava.

pressing.ba