Državni službenik uzeo mito

Službeniku Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Šefkiji Daciću počelo je suđenje zbog zloupotrebe položaja.
19.06.2017 u 10:17
korupcija

U optužnici se navodi da je Dacić od 20. novembra do 2. decembra 2016. godine kao vođa Carinskog referata graničnog prijelaza Karakaj, u više navrata od osobe kojoj je zbog carinskog prekršaja oduzeto skupocjeno vozilo Porsche Cayenne, tražio i uzeo različite iznose novca i pogodovao da se vozilo vrati.

Oštećeni nije upravljao vozilom kada je oduzeto, a optuženi mu je rekao da će automobil vratiti, ali da će ga to "koštati", te je uzeo iznos od 100 maraka, navodi se u optužnici. Dacić je potom, kako se navodi, pozvao kolegicu kako bi se prekršajni postupak oko vozila završio.

- Nazvao je oštećenog i rekao mu da se ne može tako završiti i da treba dati još novca. Rekao mu je i da "treba počastiti kolegicu preko koje je tražio da se postupak završi i tražio je 200 maraka" - dodala je tužiteljica.

Dacić je potom, kako stoji u optužnici, krajem novembra prošle godine rekao da će lično otići u Tuzlu te je tražio 200 eura i 100 maraka, a taj iznos su kod njega pronašle ovlaštene službene osobom prilikom pretresa.

- Da je Šefkija Dacić počinio krivično djelo na način kako je to opisano u optužnici, Tužilaštvo će dokazati saslušanjem svjedoka, stručnih osoba koje su vršile analizu mobitela, listing poziva i simuliranog otkupa, vještaka, te materijalnom dokumentacijom - navela je tužiteljica u uvodnoj riječi.

Dacićev branilac Senad Bilić kratko je dodao da odbrana neće iznositi uvodnu riječ u u ovoj fazi postupka. Nastavak suđenja je zakazan za 7. juli kada je predviđeno saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva.

(faktor)