Dvojica ljekara u TK "muljala", oduzete im šifre

Na području Tuzlanskog kantona bilo je nepravilnosti prilikom propisivanja lijekova zbog čega je dvojici ljekara oduzeta šifra.
10.10.2017 u 18:03
ljekari

- U toku kontrole su oduzete dvije šifre. Riječ je o jednom ljekaru iz Doma zdravlja u Kladnju  jednom iz Doma zdravlja u Živinicama. Iznad doktrinalnog pristupa ko bude propisivao lijekove također će biti oduzete šifre, kaže Mirsad Hodžić direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Kontrolom izdatih recepata, neposrednim uvidom u kartone osiguranih lica uočene su brojene nepravilnosti koje su u suprotnosti sa odlukama i uputama Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, a odnose se na nepravilno i nečitko vođenje medicinske dokumentacije (nema evidencije o posjeti izabranom ljekaru niti nalaza sa preporučenom terapijom, recepti se propisuju bez označenog dana propisivanja, broja izdatih pakovanja, trajanja terapije…),  propisivanje lijekova u količini većoj od maksimalne doze, istovremeno propisivanje lijekova upitnih terapijskih kombinacija, u nekim domovima zdravlja u zdravstvenom kartonu pacijenata u kontrolisanom periodu uopće nisu evidentirani podaci o ordiniranoj terapiji iako je ista realizovana što se vidi iz izvještaja ZZO TK, te propisivanje lijekova osiguranicima za vremenski period duži od mjesec dana.

S obzirom na navedeno Komisija je sačinila i prijedlog mjera za poboljšanje propisivačke prakse, a koja je sastavni dio izvještaja. Posljednji podaci iz Zavoda govore da je nakon provedenog nadzora uvedeno znatno više reda u ovaj dio zdravstvene zaštite u Tuzlanskom kantonu.

pressing.ba