Igoru Nišandžiću zbog prevare mjesec pritvora

Igoru Nišandžiću iz Srebrenika određen je jednomjesečni pritvor zbog sumnje da je kao referent u jednoj osiguravajućoj kući vršio malverzacije kako bi sebi pribavio protivimovinsku korist.
06.10.2017 u 10:31
tuzilastvo tk

Nišandžić je većem broju osoba pribavio korist omogućivši im registraciju teretnih vozila tako što je u postupku registracije izrađivao i upotrebljavao lažna uvjerenja o obavljanju registrovane djelatnosti prijevoza tereta, a koja izdaje nadležna služba u Gradu Tuzla, što je jedan od uslova za registraciju teretnih vozila, iako je znao da takva uvjerenja nadležna služba nije izdala.

On je osumnjičen i da je u proceduri registracije vozila prilagao krivotvorene uplatnice različitih banaka iako je znao da novac, koji je naplaćivao od osiguranika, nikada nije uplaćen na račune javnih fondova i javnih institucija na ime obaveznih naknada u postupku registracije vozila, odnosno na taj način je sebi pribavio veću imovinsku korist.

Također je tokom registracije teretnih vozila unosio lažne podatke o vozilima u polise o obaveznom osiguranju. U dosadašnjem dijelu istrage je utvrđeno da je Nišandžić u ovom periodu registrovao najmanje 50 teretnih vozila upotrebljavajući lažna uvjerenja nadležne gradske službe kojima se dokazuje registrovana djelatnost.

Također, izrađujući i upotrebljavajući lažne uplatnice i krivotvorene polise osiguranja je sebi pribavio korist u iznosu od najmanje 65.000 KM a različite fondove, javne institucije i osiguranje u kojem je radio je oštetio u većem iznosu.

Po naredbi Kantonalnog suda Tuzla i po nalogu ovog Tužilaštva, pripadnici MUP-a TK su 3. oktobra 2017. godine obavili pretrese privatnih i radnih prostorija koje je koristio osumnjičeni, prilikom čega su pronašli određene predmete koji su korišteni prilikom izvršenja krivičnih djela.

Osumnjičeni je lišen slobode, izvršena je kriminalistička obrada, te je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva.

pressing.ba