Ko će odgovarati za ekološku katastrofu u Lukavcu?

U utorak je konačno zaustavljeno curenje otrovnih materija u rijeku Spreču zbog havarije koja se desila u lukavačkoj firmi GIKIL.
07.08.2018 u 19:34
gikil

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona upozorilo je da se institucije sistema trebaju probuditi i reagovati na sve učestalije nesreće u industrijskim postrojenjima u Tuzlanskom kantonu koje izazivaju velike posljedice po okolinu i ljude. J

Obajvljene snimke zagađenog područja i rijeke izazvanog curenjem katrana iz ove firme, zgozile su javnost.

Iz GIKIL-a uvjeravaj javnost kako se situacija popravlja.

"Sanacija se radi četvrti dan. Sto posto je sigurno da nema više curenja te zauljene mase, sa primjesama katrana, da curi u rijeku Spreču", kaže Bakir Spahić, direktor firme Delta petrol

Tužioci su zatekli zastarjelu opreme i radnike koji nisu zaštićeni.

"Taj katran možete vidjeti na svakom mjestu. To je sve u principu nezaštićeno, sve je dosta zapušteno. U čitavom kompleksu je jak neugodan miris tih supstanci koje smo zatekli u rijeci Spreči", navodi Jasmina Mujezinović, šefica tima istražitelja.

GIKIL se obavezao da će u periodu od 2012. do 2017.godine u zaštitu okoliša  dozvolu na osnovu plana kojim je obećavano ulaganje za pet godina od 111 miliona maraka. Tužilaštvo tvrdi da je optimalno uložena jedna petina.

"Institucije sistema nisu povezane u sistem i one se u proceduri kao što je kod nas uobičajeno da ne rade i ne prate kako se njihove odluke ne izvršavaju", pojašnjava Tomislav Ljubić, glavni kantonalni tužilac.

Stručna tijela federalnog ministarstva dala su dva puta ocjenu da GIKIL ne ispunjava uslove za produženje dozvole, ali ta odluka nije donesena ni nakon godinu i po. Agencija za vodno područje rijeke Save je izdala vodnu dozvolu za ispuštanje tehnoloških otpadnih voda koja traje do naredne godine ali između ostalog, uz uslov da GIKIL to održava u funkcionalnom stanju i koristi u skladu sa namjenom i uslovima iz ove vodne dozvole.

Kako su kazali iz Tužilaštva, hiljadu radnih mjesta ne smije biti opravdanje za zagađenje pola miliona ljudi. Tužilaštvo je obećalo da će naći odgovorne koji će snositi posljedice.

pressing.ba