Muslimani širom svijeta dočekuju mjesec Ramazan

U utorak navečer počinje muslimanski sveti mjesec Ramazan!
15.05.2018 u 14:14
iftar

Riječ je o mjesecu kada se muslimani odriču jela, pića i ostalih užitaka od zore do zalaska sunca.

Post je jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana, te su u ovome periodu vjernici više posvećeni ibadetu. 

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. To je potvrđeno i Kur'anskim ajetom “da postite odrđen broj dana, ko od vas bude bolestan ili na putu (i ne bude postio naknadno će postiti) isti broj drugih dana (izvan mjeseca ramazana); onima koji nemaju snage izdržati post, otkupnina je: nahraniti jednog bijednika, koji dobrovoljno učini nešto dobro, to dobro je njegovo; bit će za vas bolje da postite, ako vi to znate”.(El-Bekare 184) U mjesecu ramazanu se pružaju mnoge prilike za činjenje dobrih djela, te osim što ima duhovnu dimenziju, taj mjesec ima i socijalnu dimenzjiju.

To je vrijeme samilosti, poticanje na činjenje dobrih djela, humanosti, vrijeme kada se zekatom i sadekatu-l-fitrom pomaže onima koji su u potrebi, čime se smanjuje siromaštvo, jačaju veze u zajednici, društvu.

Božiji poslanik Muhammed a.s. je rekao da “ko priredi postaču iftar, nahrani ga i napoji, imat će istu nagradu kao i on (postač), a da postaču neće biti umanjena njegova nagrada”.

pressing.ba