Novim pravilnikom bi se trebalo stati u kraj rasipništvu

Nova i stroža pravila za korištenje službenih vozila, telefona i novca za hranu, piće i poklone trebalo bi uskoro da zažive u institucijama BiH nakon što se pokazalo da postojeći pravilnici nisu stali u kraj nenamjenskom trošenju.
15.07.2017 u 19:17
parlament bih

Ministarstvo finansija i trezora BiH objelodanilo je u dopisu, koji će iduće sedmice razmatrati članovi Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH, da je priprema izmjena pravilnika u poodmakloj fazi i da će se uskoro o njima izjasniti Vijeće ministara BiH.

Revizore i parlamentarce, koji godinama upozoravaju na rastrošnost i nepravilnosti u ovim oblastima, Ministarstvo finansija i trezora je obavijestilo da rade na izmjenama tri pravilnika, čija je primjena počela 1. januara 2015. godine. Tim pravilnicima je regulisana potrošnja novca za upotrebu službenih telefona i reprezentacije i za korišćenje službenih automobila. Izmjenom pravilnika o reprezentaciji biće precizirane odredbe koje se odnose na kupovinu poklona prilikom održavanja službenih kontakata.

Nadležni u planu imaju i prijedlog nove odluke o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prevoz na posao i sa posla u institucijama BiH te da bolje definišu naknadu za službeno putovanje. U Ministarstvu finansija i trezora ističu da bi se platama uskoro mogla baviti budžetska inspekcija, čije je osnivanje predviđeno izmjenom Zakona o finansiranju institucija.

- Priprema prijedloga je u završnoj fazi i očekujemo da će uskoro biti upućen u proceduru - rekli su u Ministarstvu finansija i trezora.

Iz ovog resora su nabrojali i šta je urađeno, a šta ne od posljednjeg revizorskog izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH za 2015. godinu i šta planiraju da rade da bi u potpunosti ispoštovali preporuke revizora i pojačali finansijsku disciplinu. Posebna pažnja posvećena je mehanizmima kontrole uzimanja novca iz budžetske kase, na šta su i u posljednjem ciklusu, kao i tokom proteklih godina, ukazivali revizori.

Da potrošnja još nije dovedena na potreban nivo potvrdili su i u Ministarstvu finansija i trezora. Više od polovine institucija BiH prošle godine je povećalo troškove u odnosu na prethodnu godinu, a mnoge su se našle na toj listi zbog većih telefonskih i putnih računa.

Na nivou BiH postoji 75 institucija za čiji je rad lani iz zajedničke kase iskeširano 910 miliona maraka, što je za gotovo pet miliona više nego prethodne godine. Član Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH Dragutin Rodić kaže da je važno da se ide ka dodatnom podizanju discipline, ali naglašava da odgovornosti treba da budu svjesni i oni na koje se ta akta odnose, piše Glas Srpske.

- Ne trebaju nam mrtva slova na papiru. Vidljivo je da se ide u pravcu da budu stvorene osnove za bolju disciplinu u raspolaganju novcem koje imaju institucije BiH. Neka su poboljšanja i vidljiva, ali to je još nedovoljno i trebaju nam bolji rezultati u praksi - kazao je Rodić.

(V.K.)