Omogućavali kriminalcima nezakonito dobivanje bh.dokumenata

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu, kojom je optužen Bojan Raonić, rođen 29.01.1983. godine u Zvorniku, državljanin BiH, nalazi se u pritvoru.
19.06.2017 u 10:05
pasos

Optuženi se tereti da je postao dio organizirane kriminalne skupine, sastavljene od više osoba, koje su počinjenjem kaznenih djela, krivotvorenjem i ovjeravanjem neistinitog sadržaja, vršili nezakonito prijavljivanje boravka osoba na području BiH, s lažnim podacima koji su pripadali drugim osobama, te nakon toga dobijali osobne dokumente CIPS, uključujući osobne karte i putne isprave u okviru sistema IDDEA CIPS, sa podacima i identitetom drugih osoba.

Optuženi su počinjenjem kaznenih djela, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu sigurnosti građana BiH, a navedeni dokumenti, prodavani su za iznose koji su dostizali i 6.000 eura, osobama iz kriminalnog miljea sa područja Srbije i u jednom slučaju Bugarske, koje su činile kaznena djela i kod kojih su pronalaženi osobni dokumenti Bosne i Hercegovine sa lažnim podacima, što je otežavalo njihovo procesuiranje a nanosilo veliku štetu ugledu Bosne i Hercegovine u međunarodnim pravosudnim, policijskim i sigurnosnim strukturama.

Detaljnom i dugotrajnom istragom koju je provelo Tužiteljstvo BiH sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, otkriven je ovaj vrlo sofisticirani oblik kriminala, kojim se nanosi šteta državi Bosni i Hercegovini i sigurnosti građana, a istragom su prikupljeni podaci da je optuženi Raonić, u najmanje pet pojedinačnih slučajeva bio uključen u nezakonite aktivnosti oko dobijanja dokumenata BiH sa krivotvorenim podacima na području Mostara i više lokacija na području Kantona Sarajevo. Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo organiziranog kriminala, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja.

Tužilaštvo BiH će krivnju optuženog dokazivati pozivanjem više od 70 svjedoka i prilaganjem oko 140 dokaznih materijaka. Akcija kodnog naziva „Papirus“, predstavlja odlučnu aktivnost pravosuđa i policije u borbi protiv sofisticiranih oblika kriminala s međunarodnim elementima, kako bi se zaštitio sistem osobnih dokumenata građana Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(fena)