Policija da istraži prijetnje novinarima smrću

Policija i Tužilaštvo treba da istraže verbalne prijetnje novinarima i medijskim stručnjacima, uključujući i prijetnje smrću, zbog izvještavanja i komentiranja presude Jadranku Prliću i ostalima te samoubistva Slobodana Praljka u sudnici Haškog tibunala, kaže se u Saopštenju Udruženja BH novinara.
05.12.2017 u 20:20
bhn

Navode da su direktne prijetnje putem Facebooka ili e – maila upućene Sanelu Kajanu, novinaru Al Jazeera Balkans, Štefici Galić, urednici portala Tačno.net, Arijani Saračević-Helać urednici Federalne televizije i Lejli Turčilo, profesorici Fakuteta političkih nauka u Sarajevu, ali i brojnim drugim novinarima koji su u svom izvještavanju i javno izenesenim stavovima govorili o pravomoćnoj presudi i samoubistvu.

"Upravni odbor BH novinara izražava zabrinutost zbog histerije i širenja atmosfere straha kroz medije i društvene mreže, te gotovo organizovanih izljeva mržnje i brutalnih uvreda prema svima koji su digli svoj glas protiv veličanja zločina i osuđenih bosanskohercegovačkih Hrvata. Posebno naglašavamo kako je nedopustivo i krajnje opasno korištenje presuda Haškog suda za poticanje nacionalističkih strasti i širenje mržnje, čemu svjedočimo u BiH od osnivanja Haškog tirbunala do njegovog zatvaranja", navode iz udruženja BH novinari.

BH novinari pozivaju policijske organe i nadležna tužilaštva na efikasnu i odlučnu istragu posljednjih prijetnji novinarima, a političke lidere na njihovu javnu osudu.

"Odobravanje prijetnji i govora mržnje ili ćutnja političara i javnih zvaničnika, direktno ohrabruju nasilnike, a od javnog komunikacijskog prostora stvaraju poligon zagađen mržnjom i nepovjerenjem, s ozbiljnim implikacijama na budućnost bh. društva", kaže se u Saopštenju ovoga Udruženja.

pressing.ba