Srebrenikom se širi miris vanrednih izbora

Na zadnjoj sjednici Opštinskog vijeća Srebrenik, najviše je bilo rasprave oko Nacrta odluke o uslovima, kriterijima i postupku imenovanja u regulirane organe ili narodski rečeno, ko ima zadnju riječ kad je u pitanju postavljanje podobnih u različite odbore javnih preduzeća i ustanova.
15.06.2017 u 08:37
opcinsko vijece

Piše: Damir Mehmedović

S ozbirom na trenutno stanje unutar vladajuće stranke, računica je da je bolje da OV ima zadnju riječ, jer većinu u OV svakako imaju, a načelnik je jedan pa računaju da bi jedno jutro mog'o osvanuti sa nekom drugom pameti, k'o prvi, počasni i doživotni predsjednik onomad. Naravno, vladajuća stranka smatra da će oni još dugo vladati i imati većinu u vijeću, pa u tom kontekstu i djeluju.

Zanimljiv je bio nastup predsjedavajućeg kluba poslanika vladajuće stranke. Najprije je replicir'o jednom od nezavisnih vijećnika tražeći da taksativno nabroji koji to privrednici stoje iza njega kad kaže "mi privrednici", a onda u sljedećem obraćanju veli, mi vijećnici predstavljamo SVE stanovnike opštine Srebrenik!! Koje sve?! Nabroj taksativno! Mene jok. (Da ne govorimo, da me ne zove ni na "tradicionalno druženje privrednika opštine Srebrenik" evo već drugi put).

Genijalan je bio i inscenirani nastup starijeg vijećnika iz nekadašnjeg saveza socijalističke omladine kojemu je eto žao da on nikad nikog nije progur'o, pa mu se eto ukazala prilika, pa bi on predložio da se u članu tom i tom briše da "načelnik imenuje", i da se zamijeni sa "OV imenuje". I koje li slučajnosti, prođe prijedlog.

Na istom fonu prođe i inicijativa predsjednika kluba nekadašnjeg saveza socijalističke omladine. Politička inicijativa, kako veli, da se zavađene strane unutar vladajuće stranke pomire, kako bi život krenuo naprijed i građani prestali biti taocima trvenja između predsjednika OO stranke i načelnika opštine.

Međutim, demanatovaše ga i predsjednik i načelnik, vele da je sve u najboljem redu - i to je ono tipično za našu mahalu: U Srebreniku se uglavnom zna ko je sinoć šta večer'o, ko s kim liježe, a ko se s kim budi.

I onda se u OV priča kao da se radi o nekim imaginarnim likovima, uopšteno i zamotano, kao da se ti ljudi nikad u životu nisu sreli i nemaju pojma gdje, k,o šta, kako, a 'vamo čaršija nagađa ko će koga i zašto, i pomalo se i rezultat zna.

Pomalo "ispod žita" je proš'o frontalni napad jednog vijećnika i predsjednika kluba vladajuće stranke na "svog" načelnika. A to je za one koje imaju sposobnost čitanja između redova demantij demantija da je unutar vladajuće stranke došlo do rascjepa. Pitanje je samo koliko će eskalirati. Ono malo kladioničarskog instinkta kojeg sam naslijedio od dajdže mi u mene, govori mi da načelnik neće odraditi cijeli mandat.