U Tuzli na tri lokacije možete iznajmiti biciklo

Od danas se u Tuzli može iznajmiti biciklo na tri različite lokacije.
15.07.2017 u 09:48
biciklo

Grad Tuzla se tako priključio evropskim metropolama u kojima je zaživio sistem iznajmljivanja bicikala.

- Gradovi budućnosti i urbanizam budućnosti nalažu što manju upotrebu automobila, iz ekoloških razloga. Ti gradovi budućnosti prelaze na druga prevozna sredstva, prvo se prave velike pješačke zone, a urbanističkim rješenjima se automobili nastoje maknuti u stranu i u upotrebu vratiti bicikli. I meni je drago da je Tuzla među 120 gradova u Evropi koji su krenuli tim putem. Dobro je za ekologiju i dobro je za zdravlje ljudi, jer i moderna medicina za veliki broj bolesti preporučuje fizičku aktivnost,  rekao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Na raspolaganju je ukupno dvadeset pet bicikala raspoređenih na tri lokacije. Građani će tako moći koristiti kao jednostavan, brz i povoljan oblik prijevoza.

Registrovani Nextbike korisnici će za samo 20 KM godišnje članarine, bicikle moći koristiti svaki dan i to prvih 30 minuta besplatno, dok će se za svaki naredni sat ili novi započeti najam bicikla obračunavati naknada u iznosu 1,50 KM/h. Registraciju i aktivaciju računa moguće je izvršiti putem web stranice www.nextbike.ba, besplatne mobilne aplikacije, Nextbike terminala ili na prodajnim mjestima Duhan i BIHAMK.

pressing.ba