Više od 8.000 Bošnjaka iftarilo na zemlji svojih predaka

U organizaciji "Udruženja građana Podrinje" i Islamske zajednice Bratunac u ponedjeljak navečer organiziran je iftar za više od 8.000 Bošnjaka u Konjević Polju!
12.06.2018 u 07:13
iftar

Iftar se na ovome mjestu organizuje pod motom "Bošnjaci na Drini" u znak sjećanja na protjerane u ubijene brojne porodice, koje ovim okupljanjem na zemlji svojih predaka pokazuju da se nisu odrekli Podrinja.

Predsjednik "Udruženja građana Podrinje" i jedan od inicijatora ovoga projekta Azmir Husić između ostalog je kazao: 

"Poruka iftara je da podržimo ljude u Podrinju, da moramo svi raditi na tome da bismo ojačali Podrinje. Ako ova brana bude jaka, siguran sam da Bosna i Hercegovina neće biti poplavljena. Konjević Polje je raskrsnica vrlo važna za ovaj kraj, isto kao što je bila i 1995. godine nama na putu smrti. Ko je prešao ovu raskrsnicu imao je velike šanse da preživi. Mi sada treba da ojačamo ovaj kraj, da budemo jedinstveni, da ne dozvolimo da ovaj iftar prijeđe u bilo kakve političke svrhe, da ne služi za promoviranje pojedinaca jer ovaj iftar pripada postačima", rekao je Azmir Husić.

 Muftija Tuzlanski Vahid ef.Fazlović je kazao:

"Došli smo ovdje na Drinu, u zijaret našoj braći. Gdje god da dođemo u ovoj našoj lijepoj domovini došli smo svojoj braći. Mi smo došli među našu braću da ih poselamimo i da im se zahvalimo na njihovoj ustrajnosti. Ona je uzor svima nama. Ovdje ćemo zamoliti dragog Allaha, dž. š., da ih ojača, a nama da mudrost da svi budemo zajedno. Naši ciljevi su ljudski i civilizacijski. Mi smo narod koji želi da dijeli blagost ove zemlje s našim komšijama", poručio je ef. Fazlović.

 Iftaru u bratunačkom naselju večeras su prisustvovali i proslavljeni bh. fudbaleri Vedad Ibišević i Sejad Salihović, poslanik u Parlamentu BiH i predsjedavajući Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić, predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić, bivši načelnik Srebrenice i kandidat za potpredsjednika RS-a na predstojećim izborima Ćamil Duraković, sadašnji potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić i mnogi drugi.

pressing.ba