Doktor proglasio ženu mrtvom a ona ustala nakon 12 sati

Radojku Stankov (71) iz Kikinde, koja već godinu dana živi u Gerontološkom centru, doktor Hitne službe u tom gradu u ponedjeljak uvečer je proglasio mrtvom, ustanova je o tome obavijestila njene srodnike i prijatelje koji brinu o njoj, ali je medicinski tehničar u utorak ujutro konstatirao da je žena - živa.
17.05.2018 u 19:32
bolnica

Kako se kasnije ispostavilo, korisnica centra, koja je inače teško bolesna i nepokretna, doživjela je kliničku smrt. Jelena Krvopić, čiji suprug i ona brinu o Radojki i njenom teško bolesnom mužu Vladimiru, kaže da znaju za teško zdravstveno stanje bake, ali ne krive ni Gerontološki centar ni ljekara Hitne službe zbog ove situacije.

Kažu da nisu kontaktirali sa pogrebnim preduzećem, niti su štampali posmrtnice.

- Nama je u utorak ujutro javljeno da je Radojka preminula, ali nam je nešto kasnije stigla informacija da je živa jer je primeijećeno da pomjera nogu. Objasnili su nam da je Radojka preživjela kliničku smrt i mi u to vjerujemo. Za ovu situaciju ne krivimo ni Gerontološki centar ni doktora Hitne službe, jer znamo kakvo je njeno zdravstveno stanje - kaže Jelena Krvopić.

Šta se u stvari dogodilo u ponedjeljak uvečer, kada je doktor Radojku proglasio mrtvom, za "Novosti" je objasnila Ružica Janković, ljekar Gerontološkog centra.

- Dežurni medicinski tehničar uvečer je pozvao Hitnu službu zbog teškog stanja korisnice centra i njihov doktor je konstatirao smrt. Tijelo je prebačeno u posebnu prostoriju, predviđenu za ovakve slučajeve, a ne, kako su neki mediji prenijeli, u hladnjaču. Ujutro je drugi tehničar obišao tu prostoriju i na licu žene primijetio znakove života. Kada smo utvrdili da je baka živa, uputili smo je na dodatne preglede u Opštu bolnicu. Specijalisti neurolog i internista su konstatirali iste dijagnoze koje je žena imala i ranije i savjetovali da se nastavi sa terapijom kao i ranije - kaže dr Janković.

(novosti)