Poznati detalji samospaljivanja demobilisanog borca Ibre Okića

Dan nakon samospaljivanja u Opštini Kalesija i pokušaja samoubistva Ibre Okića, i dalje se prepričavaju detalji ovog događaja.
17.04.2018 u 13:04
kalesija

Na ulazu u Opštinu niko ga nije pretresao pa je Ibro bez problema pored portira pronio benzin u boci od dva litra tako što ga je dobro sakrio pod jaknu.

Krenuo je u Službu za boračko-invalidsku zaštitu Opštine Kalesija gdje je tražio da dobije stan za socijalno ugrožene.

Nakon što mu je rečeno da Opština ne može udovoljiti njegovom zahtjevu, odlučio je da se polije benzinom i zapali, što je šokiralo sve uposlenike, ali i one sugrađane koji su se tog trenutka našli u zgradi.

Prema rijelima prisutnih, Ibro je sjedio na stolici u hodniku ispred jedne kancelarije i odjednom se posuo benzinom i zapalio.

Počela je da gori stolica, klima i ormar. Dim je vrlo brzo zahvatio cijelu zgradu pa je dio uposlenika evakuiran.

- Čekala sam ispred jedne kancelarije, a on je bio oko tri metra od mene. Nisam toliko obraćala pažnju kad je dolazio, da li je nešto nosio ili u čemu je bio. Znam samo da je sjeo i odjednom nešto kresnuo – upaljač ili šibicu. Tada sam ga pogledala i čovjek je odjednom sav počeo da gori. Jedan momak je istrčao iz kancelarije i nas dvoje smo počeli vikati da se čovjek zapalio i da zovu vatrogasce, kazala je žena koja je svjedočila ovome događaju.

U Opštini Kalesija su o ovome događaju kazali:

- Riječ je o osobi koja je odranije poznata organima gonjenja zbog nasilja u porodici i alkoholizma. Zahvaljujući prisebnosti i brzoj reakciji uposlenika općine izbjegnuta je veća tragedija. Općinski načelnik Sead Džafić izražava žaljenje zbog ovog nemilog događaja. O svemu navedenom konačan stav dat će organi koji rade uviđaj pomenutog događaja, saopšteno je iz Opštine Kalesija.

Prema nezvaničnim informacijama Ibro Okić stanuje u neuslovnom prostoru, a prije nekoliko godina zapalio je svoju kuću, kad je izgorjela jedna soba. Inače, kako se nezvanično priča, on je prodao kuću, pomoćnu zgradu, dvorište i njive u Gornjoj Kalesiji te se preselio u kalesijsko naselje Dubnica sa selefijskom zajednicom. Odatle je navodno istjeran zbog alkohola. Mještani Kalesije kažu da je i ranije pravio incidente i prijetio da će se zapaliti u nekim drugim objektima, te tvrde da ima dosije u policiji zbog nasilja u porodici. 

(pressing.ba)