Tužio suprugu zato što je plaćao komunalije

Općinski sud iz Bjelovara je 23. novembra donio nepravomoćnu presudu kojom je suprug Stjepan dobio parnicu protiv supruge Nevenke jer je godinama sam plaćao režije za porodičnu kuću na području Koprivničko križevačkog kantona u ukupnom iznosu 40.055,24 kuna (nešto više od 10.570 KM)
26.11.2018 u 18:12
racuni

Suprug je u tužbi naveo da su sklopili brak 1991. godine koji još uvijek traje, ali je brakorazvodna parnica pokrenuta 2015. godine u toku, a bračni kontakti su prestali još tri godine prije pokretanja tužbe za razvod braka. Stjepan je naveo kako od 2012. godine pa gotovo godinu dana nije stanovao u kući u kojoj je suvlasnik u jednoj polovini, ali je uredno plaćao režije. Navodi da u kući koristi samo sobu jer mu je druga strana onemogućila pristup kuhinji i ostalim dijelovima nekretnine te se prema nekretnini ne odnosi sa pažnjom dobrog domaćina.

Kako tužena zna da sve uplatnice za režijske troškove glase na tužitelja i da ih on redovno podmiruje, ona namjerno troši znatne količine plina, ne gasi struju i slično. Parnične stranke zajednički troše električnu energiju, plin, koriste telefon, komunalne usluge itd., a snosi ih sam tužitelj, čak i za vrijeme kad nije stanovao u zajedničkom domaćinstvu.

Supruga Nevenka, koja se sama zastupala na sudu osporavala Stjepanove navode o troškovima oko režije. Na sudu je izjavila kako je njena plaća bila manja od njegove te da je podigla je stambeni kredit koji još uvijek otplaćuje, učestvovala je u troškovima podizanja djeteta svojim sredstvima vezanim za prehranu, higijenu, odjeću i obuću te je davala za zajedničke troškove prema svojim mogućnostima.

(agencije)